Cena Olgy Havlové je něco jako pro vědce Nobelova cena, říká Jan Hutař

Praha - Jan Hutař z Národní rady zdravotně postižených získal včera Cenu Olgy Havlové za dlouholetou legislativní práci pro lidi se sociálním a zdravotním handicapem. Pomoci handicapovaným lidem se věnuje již od roku 1991. S postiženými začal pracovat poté, co bylo zrušeno jeho předchozí pracoviště, Ústav pro řízení v kultuře, hledala v té době právníka Federace zdravotně postižených. O Ceně Olgy Havlové prohlásil, že je to něco jako pro herce Oscar nebo pro vědce Nobelova cena.

I přes to, že se osobě nikdy nesetkal s odmítnutím v zaměstnání kvůli zdravotnímu postižení, věnuje se intenzivně problematice zaměstnávání lidí se zdravotním handicapem. Odebírání výrobků od firem jako náhradní varianta za zaměstnávání těchto lidí, preferuje podle Hutaře více firem, než by bylo z hlediska lidí se zdravotním postižením únosné. To, že se využívá náhradní plnění především způsobem odvodu peněz do státního rozpočtu, má za následek, že lidé se zdravotním postižením jsou příliš dlouho evidování na úřadu práce a ztrácí nároky v důchodovém pojištění.

„Často se navíc varianta pořízení výrobků z chráněných dílen zneužívá a firmy si kupují klasické kancelářské potřeby nebo výpočetní techniku. Problém je ve vymezení podílu vlastní práce chráněné dílny třeba na ceně výrobku,“ říká Hutař.

Počty zaměstnanců se zdravotním postižením, které by měli firmy zaměstnat, nedodržují ani ministerstva. Jediný úřad, který tyto počty splňuje je ministerstvo zdravotnictví. „Mělo by se zvýšit daňové zvýhodnění zaměstnávání zdravotně postižených, aby to bylo pro firmy atraktivní," uzavřel Hutař.