Soudcovská unie: Zákon o vařečce nic nevyřeší

Praha - Členové Soudcovské unie České republiky se dnes sešli, aby diskutovali o chystaných legislativních změnách, týkajících se tělesného trestání dětí, a také zhodnotili kroky, které v souvislosti s komplikovanými „dětskými kauzami“ stát již udělal. S plány a postupy nejsou příliš spokojeni ani v jednom z případů. „Podle nás není zdravý trend, kdy se stát má tendenci stále více vměšovat do rodinných a vztahových záležitostí,“ uvedl prezident unie Jaromír Jirsa.

Téměř před rokem zahýbal veřejností i politiky případ desetileté Terezky Smutné, jejíž rodiče se nedokázali dohodnout na společné péči o svou dceru. Soud Terezu nejprve umístil na psychiatrické oddělení v nemocnici Motol, poté do Olivovy dětské léčebny. Někteří ministři, například Petr Nečas nebo Džamila Stehlíková, přislíbili, že vypracují opatření, která by v budoucnu takovému nešťastnému řešení podobných problémů zabránila.

Soudcovská unie navrhovala, aby vznikla specializovaná zařízení, v nichž by působili odborníci na řešení podobně konfliktních a složitých situací. Politici přišli se seznamem již existujících zařízení, kam by mohly být děti umisťovány. Řada z těchto institucí není ale dostatečně vyhovující, domnívá se unie, protože jejich výběr nebyl konzultován s lékaři a soudci. Podle Jaromíra Jirsy jsou soudci dnes ve stejné situaci jako před rokem.

Pohlavek versus zákon

Ani návrh, podle kterého by mělo být fyzické trestání rodiči nebo učiteli nezákonné, nepřijala soudcovská unie s nadšením. Návrh schválil vládní výbor pro práva dětí, platit by mohl začít do dvou let. Stávající právní úprava je ale dostačující, tvrdí Jirsa. Vymýšlení nových trestných činů místo důsledného dodržování současných paragrafů označil za „nešvar legislativy posledních let“.

„Představa o tom, že do zákona napíšeme, že se nesmí dávat dětem pohlavek, je naprosto iluzorní. Povede pouze k dalšímu zaplevelení právního řádu, nikoli k tomu, co chtějí všichni, včetně soudců - aby nedocházelo k týrání dětí,“ domnívá se.

Vydáno pod