Vláda zřejmě odloží nařízení o přesčasech v dopravě

Praha - Vláda zřejmě ve středu odloží projednávání novely nařízení, která má nově upravit odměňování přesčasů pracovníkům v dopravě. Uvedl to dnes ministr dopravy Aleš Řebíček, podle nějž stále pokračují jednání s odbory i zaměstnavateli. Nařízení má vyřešit také problém s čekací dobou u řidičů v meziměstské autobusové dopravě.

„Ten bod ve středu navrhnu přerušit nebo odložit, protože ještě pokračují jednání se sociálními partnery a asi se blížíme ke kompromisní dohodě,“ řekl Řebíček. Na problémy řidičů v meziměstské dopravě upozornily koncem dubna odbory. Těm vadí, že za čekání na konečné nedostávají řidiči odpovídající mzdu. V krajním případě hrozili odboráři stávkou.

Problémy řidičů by měla vyřešit novinka v českém právním řádu, která dosud nemá název. Řebíček ji pracovně nazval „čekací doba“. Dnes je tato doba vedena jako pohotovost a řidiči za ni dostávají zhruba deset procent mzdy, což se jim nelíbí. Není ale ani možné, aby se čekání počítalo do pracovní doby, neboť v takovém případě by řidiči překračovali limity pracovní doby.

Kromě toho má novela zapracovat do českého právního řádu evropskou směrnici, která řeší například práci přesčas, přestávky na jídlo, povinný odpočinek nebo evidenci pracovní doby v oboru dopravy. Směrnice se týká především zaměstnanců v mezinárodní železniční dopravě.