Nalezené dopisy z Břeclavi jsou očištěné, pošta je rozešle i s bonusem

Brno - Dopisy, které byly v březnu nalezeny v podzemí železničního nádraží v Břeclavi, jsou již hygienicky nezávadné a Česká pošta je začne rozesílat. Ke každému z 25.016 dopisů pošta přiloží omluvný dopis a poštovní známky v hodnotě sto korun. První zásilky budou doručeny příští týden. Někteří lidé na ně čekají již sedm let. Dopisy ze zahraničí byly určeny adresátům na Břeclavsku, Hodonínsku a Uherskohradišťsku.

Celkem bylo v Břeclavi nalezeno 39.260 dopisů z let 2001 až 2006. Doručeno bude jen 25.016 zásilek. Bezmála 3300 dopisů bylo otevřených, převzala si je tedy policie. Dalších 11.000 zásilek bylo v natolik špatném stavu, že musely být zničeny. Byly rozpuštěny ve vodě a chemikáliích a použity k výrobě kartonu.

Dopisy, které budou dodatečně rozeslány adresátům, naplnily 71 pytlů. O jejich dekontaminaci se postaralo Technické muzeum v Brně. Dopisy byly ošetřeny ve speciálním přístroji - takzvaném etylenoxidovém sterilizátoru. Tím byly zničeny všechny plísně a hlavní nečistoty na zásilkách.

Ve středu začnou pracovníci pošty balit v Brně zásilky do nových obálek. Denně budou schopni takto zpracovat 700 zásilek. Z Brna pak budou dopisy převezeny do společnosti Postservis v Českých Budějovicích, která se postará o jejich distribuci. První dopis z něj bude odeslán patrně v úterý 20. května.

Pohozené zásilky se našly ve výtahové šachtě poštovního tunelu na hlavním železničním nádraží v Břeclavi. Původně se uvádělo, že je v nich asi 63.000 zásilek. Pak se ale ukázalo, že dopisů je mnohem méně. V některých pytlích s dopisy byly podle vyjádření policie stavební suť a odpadky.

Policie nadále zjišťuje, kdo v letech 2001 až 2006 zásilky prohledával a vhazoval do šachty. Kriminalisté případ zatím vyšetřují pro podezření ze spáchání porušování listovního tajemství. Česká pošta přiznala, že kauza je jejím největším selháním v historii společnosti.