Květinový den pomáhá bojovat proti rakovině

Praha - Liga proti rakovině dnes ve více než 460 městech a obcích pořádá akci Český den proti rakovině. Téměř 9500 dobrovolníků nabídne lidem v ulicích žlutý kvítek a leták s informacemi o možnostech prevence. Nemoc v Česku ročně postihne 69 tisíc lidí a téměř 30 tisíc jí podlehne. Koupí kvítku měsíčku lékařského se zelenou stužkou za 20 korun lidé přispějí na preventivní a osvětové programy.

Letošní už dvanáctá sbírka je zaměřena na prevenci rakoviny u dětí. Tématem je samovyšetření varlat u chlapců a očkování dívek proti HPV viru, který způsobuje rakovinu děložního čípku.

„Rakovina varlete typu seminomu je ve 100 procentech léčitelná. Odstranění varlete nevede k impotenci a muž může po skončení akutní fáze terapie mít děti,“ říká předseda Ligy proti rakovině Zdeněk Dienstbier.

„Česko má vysokou úmrtnost u karcinomu čípku, ročně kolem tisíce žen a úmrtnost je třicetiprocentní. Ve srování se severskými státy je až pětinásobně vyšší,“ osvětlil druhé letošní téma sbírky předseda Ligy.

Liga proti rakovině má od svého vzniku tři dlouhodobé programy, sleduje nádorovou prevenci, zlepšení kvality života nádorově nemocných a podpora vědy a výzkumu, případě nákup zařízení jednotlivých onkologických pracovišť.

Sbírka je největší preventivní akcí v České republice, která seznamuje s možnostmi nádorové prevence. Podle Vladimíry Stáhalové, primářky Ústavu radiační onkologie, je to jedna z cest, jak porušit tabu, jímž je rakovina v Česku stále zahalena. „Je důležité upozornit lidi na to, že existují cesty, jak odhalit nádor v časném stádiu, kdy je léčba účinnější,“ vysvětlila Stáhalová.

Přispět je možné i dárcovskou SMS 

Dobrovolníci mají na prodej 750 000 kvítků a stejné množství letáků. Loni akce vytěžila 13,7 milionu korun a od roku 1996 se podařilo vybrat celkem 120 milionů.  Přispět je možné navíc posláním dárcovské SMS zprávy ve tvaru DMS KVET na číslo 87777, a to až do 20. října. Finanční dar mohou lidé poslat také na účet sbírky 6500065/0300, který je otevřen do konce roku. Český den proti rakovině podpoří i ČSOB, která za každou dnešní bezhotovostní platbu kartou pošle na účet ligy deset korun.

Loni se vybralo 13 milionů 700 tisíc korun, od roku 1996 už celkem 120 milionů. V posledních dvou letech je s akcí spojen slogan „Tiká v každé rodině!“.

Vydáno pod