Referendum o radaru zřejmě nebude

Praha - Návrh komunistických poslanců na uzákonění jednorázového referenda, v němž by občané rozhodli o umístění radaru v Brdech, přes vládu neprošel. Prosadit se ho KSČM pokoušela již jednou, ale její snaha nenašla dostatečnou odezvu ani v kabinetu, ani ve sněmovně. O osudu normy bude nyní definitivně rozhodovat parlament. Přes odpor poslanců ODS ale pravděpodobně neprojde.

Podle komunistů je umístění protiraketové základny na českém území výrazným zásahem do bezpečnostní situace naší země a její suverenity. Vláda výstavbu protiraketového deštníku dojednala se Spojenými státy proti vůli většiny českých občanů, tvrdí komunističtí politici. Chtějí tedy, aby o jeho umístění mohli Češi rozhodovat sami, a to prostřednictvím jednorázového referenda.

Odmítavý postoj kabinetu k jejich návrhu ale s největší pravděpodobností znamená, že o radaru nakonec bude přeci jen rozhodovat parlament. Hlavní smlouva s USA je již hotová, ale platit bude právě jen v případě, že ji parlament schválí a prezident podepíše.

Vláda zatím nemá zdaleka jisté, že ve sněmovně pro výstavbu základny získá dostatečný počet hlasů. Kromě opozice by proti radaru mohli hlasovat i někteří zelení a lidovečtí poslanci.