Obchvat Moravských Budějovic z větší části zaplatí EU

Moravské Budějovice (Třebíčsko) - U Moravských Budějovic na Třebíčsku dnes stavební firmy začaly budovat silniční obchvat. Město leží na frekventované silnici I/38, která vede přes Jihlavu a Znojmo na státní hranici s Rakouskem. Obchvat bude dlouhý 6,5 kilometru. Jeho stavba bude stát 1,2 miliardy korun, z toho přibližně jednu miliardu korun poskytne Evropská unie, uvedla Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V provozu bude od října 2011.

„Silnice I/38 je součástí základní komunikační sítě České republiky,“ připomněla Vápeníková. Obchvat Moravských Budějovic je nejdražší silniční stavbou na Vysočině. Investorem je ŘSD. Stavební práce provede konsorcium dvou firem - Strabag a Stavby silnic a železnic.

V Moravských Budějovicích žije skoro 8000 lidí. Podle údajů radnice nyní denně městem projíždí přes 20 000 vozů. Od odvedení tranzitní dopravy z centra si radnice slibuje nižší nehodovost a zlepšení ovzduší.

Obchvat povede po jižní straně města. Začne za obcí Litohoř a na původní trasu se vrátí za místní částí Lažínky. Součástí stavby jsou dvě mimoúrovňové křižovatky a pět mostů. EU zaplatí 85 procent nákladů, peníze poskytne z programu Doprava.

Vydáno pod