Kvůli hluku přibudou v Praze další radary

Praha - V Praze přibudou nové radary, které měří průměrnou rychlost projíždějících automobilů. Budou v ulici 5. května, kde si obyvatelé z okolí stěžují na hluk z dopravy, a dokonce vyhráli soudní spor s magistrátem. Radar by měl být také v ulici V Holešovičkách, v níž je stejný problém. Cílem je, aby v těchto ulicích řidiči dodržovali nejvyšší povolenou rychlost, uvedl primátorův náměstek Rudolf Blažek.

V ulici 5. května je radar u Kačerova ve směru z města. Nyní budou také mezi Kongresovou a Hvězdovou ulicí a mezi Vyskočilovou ulicí a mostem nad Michelskou ulicí," uvedl ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek.

Jednou z možností, jak hluk omezit, je snížit v ulici nejvyšší povolenou rychlost ze 70 na 50 kilometrů za hodinu. „Při této rychlosti automobily produkují nejméně hluku,“ podotkl Heroudek. Radary by měly zajistit, aby motoristé povolenou rychlost nepřekračovali.

Nyní je v Praze 17 radarů, které měří průměrnou rychlost v delších úsecích, a 14 zařízení, která dokumentují průjezdy křižovatkami na červenou. Podle Blažka i díky tomu klesá počet nehod a mrtvých a zraněných lidí při haváriích.

Na místech, kde jsou nyní radary, jezdí rychleji, než je povoleno okolo 2000 řidičů denně. Ale i jejich počet se meziročně snížil. Například loni v dubnu strážníci zaznamenali asi 136 500 těchto přestupků, minulý měsíc jich bylo přibližně 80 300.

Ne všechny řidiče, kteří se prohřeší proti pravidlům provozu, ale strážníci skutečně postihnou. Trestu se podle ředitele městské policie Vladimíra Kotrouše vyhnou desítky procent hříšníků, kteří například nepřebírají předvolání, omlouvají se nebo přestupek svádějí na tzv. osobu blízkou, jejíž jméno nemusejí strážníkům sdělit.

Městská policie proto pořídila zařízení, díky nimž může rychlost vozidel sledovat přímo přenosem z radarů. Hlídky pak motoristy, kteří jedou rychleji, než mohou, postihnou přímo na místě.

Někteří řidiči však pokuty neplatí, městská policie proto posílila oddělení, které se zabývá exekucemi. Od března se počet návrhů na vymáhání dluhů zvýšil asi na dvojnásobek, každý týden je jich podáno kolem 600.