Senátor Novotný a šéf Sazky vyzvali ke zrušení loterijního zákona

Praha - Stát by měl podle senátora Josefa Novotného (SNK-ED) i šéfa společnosti Sazka Aleše Hušáka zrušit loterijní zákon. Novotný i Hušák k tomu vyzvali dnes na semináři v prostorách Senátu nazvaném Herní zákon a nová média, který uspořádala mediální komise Senátu k nové právní úpravě provozování sázkových her. Podle Hušáka stát není schopen zajistit dodržování loterijního zákona. Ministerstvo financí ale říká, že nějaká forma regulace být musí; připravuje proto vlastní novelu zákona, stejně jako část senátorů.

Podle Novotného je loterijní zákon zneužíván. „Přikláním se k tomu, že bychom měli zrušit loterijní zákon, a pak to půjde lépe. Jsem již úplně na druhé straně. Zrušme ho, dělejte si tady, co chcete, ono se to za pár let projeví. A potom dosáhneme toho, co já chci - omezení hazardu. Pak nebude žádný hazard,“ uvedl senátor.

Nejlepší cestou samoregulace?

„Přikláníme se k názoru senátora Novotného, myslíme si, že v takové situaci není zapotřebí loterijní zákon, že bude stačit jakási v uvozovkách samoregulace,“ řekl přítomným Hušák. „Loterijní zákon je třeba zrušit, protože stát ho neumí kontrolovat, neumí jej kontrolovat v celé šíři, jak v té povolené, tak v té nepovolené oblasti,“ uvedl. Zrušení loterijního zákona by tak podle něj přispělo k tomu, že by všichni mohli svobodně a volně podnikat a nikdo nebyl omezen.

„Je nutné, aby nějaká forma regulace byla,“ řekl v reakci mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob. Úřad ale uznává, že technický pokrok v některých bodech stávající zákon překonal. MF proto chystá novelu, k níž nyní začíná veřejná debata. Nový věcný záměr novely chce MF předložit vládě do konce roku.

Sazka chce přejít na spotřebitelské soutěže

Pokud bude přijata nová legislativa a z regulace budou zároveň vyňaty spotřebitelské soutěže, Sazka podle Hušáka plně přejde právě na ně. Spotřebitelské soutěže nyní zákon reguluje, ale podle zástupců například mobilních operátorů i firem by neměl, protože prý nejsou společensky nebezpečné. „Jsme na to připraveni už od roku 1998, víme jak to zařídit. Přestaneme platit jakékoliv správní poplatky z loterie, prostě začneme prodávat jiné produkty,“ podotkl Hušák.

Důvodem přechodu Sazky ke spotřebitelským soutěžím, pokud by byly vyňaty z právní regulace, je podle mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda finanční výhodnost takového kroku. Pokud by se totiž podle Zikmunda od loňských výsledků Sazky odečetly vyplacené výhry, správní poplatky státu a částky odváděné na veřejně prospěšné účely, výsledek by odpovídal míře zdanění 40 procent. To je podle něj více, než činí klasická daň z příjmů standardních obchodních společností.

„Sportku a další hry a loterie bychom provozovali dále, ale našli bychom právní způsob, abychom je mohli provozovat nikoli jako sázkové hry a loterie, které podléhají loterijnímu zákonu, ale jako normální běžné produkty. Tím pádem by to pro nás bylo pochopitelně finančně daleko výhodnější,“ řekl Zikmund. Sazka by tak podle něj nemusela odvádět žádné poplatky jako podle loterního zákona, žádné peníze na veřejně prospěšné účely, zisk by danila jako klasická společnost.

Novelu chystají ministři i senátoři

Vlastní novelu zákona o loteriích začali před nedávnem připravovat někteří senátoři včetně Novotného. Chtějí mimo jiné dát obcím větší pravomoci při regulaci a potírání hazardních her tak, aby obce mohly na svém území omezit provoz heren v mnohem větší míře než dnes. Novela by také zpřísnila pravidla pro provoz kasin a zakazovala internetové loterie.

Na novou normu z pera ministerských úředníků totiž nechtějí senátoři čekat. Podle nich by totiž začala platit až za tři roky, zatímco senátní novela by mohla vstoupit v platnost v lednu příštího roku. Vláda navíc již jeden zákon chystala, nakonec však od přípravy loni v prosinci odstoupila a vrátila celý proces na začátek.

Obce dnes například mohou vyhláškou zakázat provoz herních automatů na mince, herny je však rychle nahradí interaktivními videoautomaty, na které obecní vyhláška nedosáhne. Ty povoluje ministerstvo financí, podle Svazu měst a obcí bez ohledu na přání samosprávy. Loni se tak počet herních automatů zvýšil o 12 procent a videoautomatů o polovinu.

Senátní novela by rovněž zakázala provozování her po telefonu, internetové sázení a reklamu na nepovolené hry. Jednoznačné definice by se dočkala kasina, za která se dnes vydávají i podniky s několika výherními automaty. Kasina by musela provozovat takzvanou hru na živo a prodloužila by se doba, po kterou musejí uchovávat videozáznam.

Další změna se týká daní. Výše zdanění se má ustálit na 20 procentech. Dnes se daň vyměřuje podle velikosti obratu, takže některé společnosti se účelově dělí na menší subjekty a platí často pouze šestiprocentní daň. Danit se mají i manipulační poplatky u kurzových sázek a spropitné v kasinech.