Zelení projednávali vlastní návrhy reformy zdravotnictví

Praha - Dnes odpoledne jednalo předsednictvo Strany zelených. Na programu byla příprava na krajské a senátní volby. Stana si také vyslechla připomínky a doporučení interní zdravotnické komise týkající se reformy zdravotnictví. Strana se připravovala na sobotní jednání své Republikové rady.

Zelení mají výhrady k některým zdravotnickým poplatkům. Chtějí prosadit, aby poplatky neplatili důchodci, sociálně slabí, chronicky nemocní a děti do osmnácti let. Podle Dany Kuchtové se bude ještě o této věkové hranici jednat, zelení jsou ochotni přistoupit i na hranici patnácti let. Podle představ strany by se nemělo platit za každou položku na receptu, ale hradil by se jeden poplatek za celý recept.

Strana také nesouhlasí s transformací zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Vadí jim, že by měly pojišťovny vytvářet nějakým způsobem zisk a jak by měl být zisk přerozdělován. S jakými požadavky ale půjdou experti ze Strany zelených do dalších jednání, odmítl Bursík upřesnit. „Maximalistická verze je formulovaná, ale určitě ji nebudu říkat veřejně. Naši zástupci zároveň vědí, že mají určitou flexibilitu v jednání,“ řekl Bursík s tím, že požadavky, které již dříve zelení zveřejnili, se výrazněji nezměnily.

Dalším bodem byla diskuze o možných kandidátech do krajských a senátních voleb. Zelení nechtějí nasazovat kandidáta ve všech volebních obvodech, ale chtějí si vytipovat obvody, kde by měl jejich kandidát šanci uspět. Zelení mají v současnosti kandidáty v devatenácti volebních obvodech a vedení strany z nich dnes vybralo osm favoritů.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění spadli zelení pod hranici pěti procent. Politolog Jan Kubáček upozornil, že strana trpí nedostatečnou komunikací, nejen ze strany předsedy Martin Bursíka. Špatně komunikuje poslanecký klub nebo regionální organizace, což je podle něj pro tak mladou stranu, která se teprve představuje českému voliči, téměř sebevražedné.

„Straně zelených chybí nové tváře, což znamená, že musí konsolidovat své řady a uklidnit poměry, protože rozkolísaná strana nepřitahuje zajímavé osobnosti,“ uzavřel současnou situaci zelených Kubáček.