Nákladní vlak se u Mělníka srazil s kamionem

Mělník - Na železničním přejezdu nedaleko Netřeby na Mělnicku se ve středu o půl deváté večer srazil nákladní vlak s kamionem. Ten na své korbě převážel devět osobních aut. Podle mluvčí středočeské záchranné služby má strojvedoucí zlomenou nohu a byl převezen na traumatologii pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce. Řidič kamionu vyvázl zcela bez zranění. Příčina nehody není zatím známa. Škoda je přes 11 milionů korun.

Při střetu vykolejily tři vlakové cisterny s naftou. K požáru naštěstí nedošlo díky zásahu hasičů. Nehodu na místě řeší Policie ČR a Drážní inspekce. Zatím je pouze jasné, že řidič kamionu nebyl pod vlivem alkoholu a že světelná signalizace u přejezdu fungovala.

Po nehodě je přerušen provoz na železniční trati mezi Neratovicemi a Kralupy nad Vltavou. Náhradní dopravu zajišťují autobusy. Kdy se trasu podaří zprůjezdnit je těžké odhadovat, podle hasičů může odklízení trvat i několik dnů.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského uniklo z poškozené nádrže havarované lokomotivy asi 2000 litrů paliva. Vedoucí odboru životního prostředí mělnické radnice Ctirad Mikeš řekl, že zatím neví, zda  vznikla nějaká ekologická škoda.

Podle Šťáhlavského bude nutné na odstranění následků nehody nasadit těžkou techniku, včetně speciálního vyprošťovacího tanku a nejsilnějšího železničního jeřábu s maximální nosností až 125 tun.

Na vlaku vznikla škoda šest milionů korun, z toho pět milionů korun na lokomotivě a milion korun na vagonech. Na kamionu vznikla škoda 4,5 milionu korun, na železničním svršku byla škoda vypočítána na milion korun a na zabezpečovacím zařízení na 7 000 korun.

  • Srážka vlaku s kamionem na Mělnicku. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/220/21955.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/220/21960.jpg