Klaus ocenil nejlepší záchranáře

Praha - Prezident Václav Klaus ocenil na Pražském hradě nejlepší záchranáře roku. Zlatý záchranářský kříž převzali například čtyři profesionální hasiči z Karviné. Oceněni byli v kategorii Nejkurióznější záchranářský čin roku 2007 - za pomoc chlapci, který se loni nabodl na hrot kovové branky. Místo aby hrot odřezali, odvezli ho i s brankou do nemocnice. Ocenění za záchranu života dostala i osmnáctiletá mentálně postižená dívka, která pomohla zachránit silně podchlazenou holčičku.

Adéla Straková loni v listopadu našla na ulici šestiletou podchlazenou holčičku, která ležela málo oblečená na promrzlé zemi v bezvědomí. Adéla ji i přes své postižení odnesla v náručí domů, kde jí s maminkou poskytly první pomoc a přivolaly lékaře. Dívka se tak díky jejich péči uzdravila. „Ponechaly ji v klidu, zabalily do dek a zavolaly záchranáře. To bylo maximum, co mohly udělat, a udělaly to perfektně,“ oceňuje záchranář Radek Jirásek. Od prezidenta za to dostala Adéla Zlatý záchranařský kříž a panenku.

Cenu Mediálních partnerů získal Pavel Němec, který pomohl muži dostat se z hořící chalupy v Albrechticích u Frýdlantu. Němec náhodně projížděl kolem chalupy, uviděl požár, rozbil část dveří a vytáhl popáleného muže ven.

Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje každoročně časopis Rescue Report. Zlatý kříž letos poprvé předával osobně prezident republiky, v minulých letech to bylo úkolem ministrů.

Nejlepší činy jednotlivců či záchranářských týmů za uplynulý rok vybírala v šesti kategoriích jedenáctičlenná porota, v níž byli kromě hasičů také
lékaři či policisté. O vítězi sedmé kategorie pak rozhodovali publicisté.
Organizátoři letos udělili také symbolický Zlatý kříž, a to prezidentu
republiky za podporu záchranářství.