Čtvrtek přinese bouřky, kroupy a přívaly deště

Praha - Vlnu teplého počasí, která přinesla o víkendu a na počátku týdne do Česka letní dny, ukončí ve čtvrtek příchod studené fronty. Nejvyšší teploty sice vystoupí ještě k 26 stupňům Celsia, objeví se ale bouřky, místy i s přívalovým deštěm. V pátek maximální teploty klesnou až k 19 stupňům a při bouřkách se mohou objevit i kroupy. Slunečnou oblohu vystřídá postupně na většině území státu oblačno, přechodně až zataženo s přeháňkami.

Deštivá sobota nabídne nejvyšší teploty kolem 22 °C, neděle má být podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu o další čtyři stupně chladnější. V příštím týdnu se teploty nedostanou nad 20 stupňů, v polovině týdne dosáhnou průměrná maxima 16 stupňů.

Česko zažilo první letní dny

Zatím nejteplejší den letošního roku si užili obyvatelé Poděbrad v úterý, kdy tamní meteostanice naměřila 28,3 stupně. Také ve středu při slunečném počasí vystupovaly teploty přes 20 stupňů, nejtepleji bylo v Čechách v Poděbradech 27,3 stupně, na Moravě naměřili shodná maxima v Dyjákovicích, Brně Žabovřescích a ve Velkých Pavlovicích, a to 25,4 stupně Celsia.

Za letní den považují meteorologové takový, kdy maximální teplota vzduchu přesáhne ve dvou metrech nad zemí 25 stupňů. Tropický den pak přichází při teplotách nad 30 stupňů, takových dnů bylo v loňském květnu 15.

Vydáno pod