V centru Pelhřimova zpoplatní parkoviště

Pelhřimov - Na parkovištích v centru Pelhřimova, která jsou na pozemcích města, se bude platit parkovné. Na velkých parkovištích radnice hodlá postupně umístit závory s parkovacími automaty. Někteří řidiči blokují parkoviště u úřadů a institucí celý den. Najdou se i tací, kteří si je pletou s autobazarem. Třeba u hotelu Rekrea prodejci blokují několik míst celé týdny. Od 1. června začnou pilotně fungovat automaty na parkovišti za radnicí, kde je asi padesát míst, uvedl místostarosta Tomáš Dufek.

První čtvrthodina bude zdarma, za první dvě hodiny zaplatí řidiči po desetikoruně, za další už dvacet korun. Vybudování závor s automaty přijde město na 750 000 korun. Za rok by se podle odhadů mělo vybrat asi 400 000 až 600 000 korun, návratnost investice bude tedy poměrně rychlá.

Město má několik velkých parkovišť, všechna jsou plná. Potíže s parkováním mají podle starosty Leopolda Bambuly zejména pacienti nemocnice. Místa tam na celý den blokují i lékaři. Město proto zvažuje, že na podélném parkovišti u nemocnice v Jihlavské ulici zavede parkovací hodiny, na horním nad nemocnicí pak asi umístí závory s automaty.

Obyvatelé Pelhřimova vlastní podle Dufka 6 900 aut. Ve městě je vyznačených 3 400 parkovacích míst, vybudováno 1 700 samostatných garáží a stejně tolik asi v rodinných domech.