V Česku rekordně vzrostl počet HIV nakažených

Praha - České statistiky HIV pozitivních a nemocných AIDS lámou smutné rekordy. Za první kvartál letošního roku přibylo 59 nových případů nákaz virem HIV. Ve srovnání s loňským rokem je to o 11 případů více. Přitom už loňský rok patřil k rekordním v počtu nových případů HIV pozitivních, když bylo zjištěno celkem 122 nových případů, tedy nejvíce v historii testování lidí v České republice.

Nemoc AIDS si u nás zatím vyžádala životy 137 lidí. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková (SZ) proto dnes zahájili kampaň prevence proti HIV/AIDS.

Podle Džamily Stehlíkové je přitom alarmující zejména přetrvávající trend omládnutí skupiny HIV pozitivních osob. Nejčastěji se u nás nakazí dívky ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let.

Více informací o viru HIV a nemoci AIDS je možné nalézt na webových stránkách Národního programu boje proti AIDS v České republice.

Jihlavský happening

Podle České společnosti AIDS pomoc může za zvyšující se počet nemocných také špatná kampaň. Společnost proto 19. května uspořádala v Jihlavě happening. Začal zapálením 1101 svíček za každého HIV pozitivního v zemi a minutovou tichou vzpomínku na ty, kteří nemoci AIDS podlehli.

Nemocných AIDS je podle společnosti u nás už přes deset tisíc. Oficiálně evidovaní tvoří z tohoto čísla desetinu. ADIS pomoc chce proto nastartovat projekt, který by podpořil možnosti testování nejen ve velkých městech, ale v celé republice. Podporu přislíbil i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.