Novotný: Nedodržování herního zákona by vedlo k jeho změně

Praha - S požadavkem na zrušení loterijního zákona přišel včera senátor Josef Novotný. Podpořil ho i šéf společnosti Sazka Aleš Hušák s tím, že stát stejně není schopný zajistit dodržování normy. V rozhovoru pro Českou televizi senátor uvedl, že jeho výrok byl sice myšlen trochu v nadsázce, ale že zrušení zákona by podle něho bylo cestou ke zlepšení současné situace. Problémy, které s sebou podle něho současná norma přináší, by ještě více vygradovaly a vznikl by tak tlak na vypracování nového herního zákona. Část senátorů, v čele s Novotným, připravují vlastní novelu. Na změnách právní úpravy pracuje ale i ministerstvo financí.

„Přikláním se k tomu, že bychom měli zrušit loterijní zákon, a pak to půjde lépe. Jsem již úplně na druhé straně. Zrušme ho, dělejte si tady, co chcete, ono se to za pár let projeví. A potom dosáhneme toho, co já chci - omezení hazardu. Pak nebude žádný hazard,“ uvedl na středečním semináři v prostorách Senátu Novotný.

Ministerstvo: Regulace je nutná, změna bude

Je nutné, aby nějaká forma regulace byla, reagovalo na Novotného návrh ministerstvo financí. Uznává ale, že technický pokrok v některých bodech stávající zákon překonal. Resort proto pracuje na jeho změně. Podle slov náměstka ministerstva financí Tomáše Zídka by mohlo být paragrafované znění předloženo parlamentu v první polovině příštího roku.

Původně připravovaný návrh nového herního zákona měl platit už od ledna 2009. Kritizovaly ho ale obce a města a také provozovatelé hazardu. Novému vypracování novely nyní předchází diskuse.

Novotný: Vypracování novely se oddaluje schválně

Senátor Novotný se ale domnívá, že diskuse bude schválně trvat několik let, přestože by se některé nedostatky současné podoby zákona mohly odstranit okamžitě. „Dochází tam ke korupčnímu porušování zákona od počátku v devadesátých letech a spolu se špatnou prací úředníků ministerstva financí vedlo k současnému stavu,“ domnívá se.

Podle se jedná pouze o manipulace, vedoucí k tomu, aby se nepřijala novela, která by zajišťovala obcím větší pravomoci při regulaci a potírání hazardních her a která by zpřísnila pravidla pro provoz kasin a zakazovala internetové loterie. Tyto změny jsou zahrnuty v „senátorské“ novele zákona o loteriích.

Ruleta
Zdroj: ČT24