Polovina manželství končí rozvodem, nemanželských dětí přibývá

Praha - V Česku tradiční model rodiny upadá, každé druhé manželství se rozvádí a zvyšuje se počet dětí narozených mimo manželství. Vláda říká, že pracuje na nápravě, ale podle opozice dělá pravý opak.

Podle sociologů je vysoká rozvodovost dána i tím, že stát víc podporuje, třeba pomocí sociálních dávek, svobodné matky a otce. „De facto umožňujeme vyšší rozvodovost, než by byla možná za jiných podmínek, kdyby tato podpora státu nebyla,“ říká socioložka Jiřina Šiklová.

Také ekonomové říkají, že po zrušení daňového zvýhodnění pro manžele není rozdíl mezi páry žijícími v manželství a mimo něj. Podle opozice podpora rodin za současné vlády poklesla. „Kompenzace, které jsou v daních, jim zdaleka nepokrývají ani výdaje, které jim tato vláda způsobila,“ tvrdí stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Podle současného ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, mohou za současný stav bývalé vlády. „Bohužel se tady promarnilo osm let předchozích volebních období, kdy se tady kromě rozhazování peněz nic pro rodiny neudělalo,“ odmítl tvrzení opozice Nečas.

Loni se v Česku narodilo téměř sto patnáct tisíc dětí, což je nejvíc za posledních patnáct let. Velká část nesezdaným párům. Nárůst porodnosti ale způsobil problém s nedostatkem místa v mateřských školách. „Dětí je hodně a vidím to i tady v okolí na Praze 1, kdy jsou školky přeplněné, tak by bylo potřeba rychle na to reagovat,“ potvrzuje maminka třech dětí Jitka Kellerová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce pomoci městům a obcím v jejich prorodinné činnosti, například podporou mateřských center nebo dětských kroužků. Ke světovému Dni rodin, který připadá na 15. květen, vyhlásilo soutěž „Obec přátelská rodině“. Mezi vítězné projekty rozdělí šest milionů korun.

Vydáno pod