Ministři vnitra devíti evropských zemí jednali v Praze

Praha - Dvoudenní setkání devíti ministrů vnitra Salcburského fóra v Praze dnes skončilo. Ivan Langer ministrům představil priority vnitřních záležitostí při nadcházejícím předsednictví Česka Evropské unii a probíral s nimi budoucnost Schengenu, bezpečnost silniční dopravy mezi zeměmi a návrh Evropského paktu o migraci a azylu. Langer také upozornil na problematiku kontrol českých řidičů v sousedních zemích.

Mezi témata, o kterých jednal Langer se svým rakouským protějškem Güntherem Platterem, patří dále průvody čečenských žadatelů o azyl přes území ČR z Rakouska do Polska, smíšené hlídky, změna smlouvy o policejní spolupráci a aktuálně také obnovení kontrol na hranicích s Rakouskem v době fotbalového mistrovství.

Na brífinku po jednání Platter oznámil, že Rakousko neobnoví hraniční kontroly na celé období, ve kterém se bude konat fotbalové mistrovství Evropy. Policisté budou zastavovat a prověřovat cestující ze zemí schengenského prostoru volného pohybu pouze před vytipovanými utkáními a po nich.

Langer v této souvislosti v Dobrém ránu komentoval množící se zprávy o častých kontrolách Čechů těsně za hranicemi ze strany německých a rakouských policistů. Podle něj je nutné sledovat, jestli jsou kontroly standardní a podle pravidel schengenského prostoru. Lidé proto mohou telefonovat a mailovat své zkušenosti ministerstvu.

Salcburské fórum vzniklo z iniciativy Rakouska a nese název podle místa první schůzky. Sdružuje ministry vnitra Rakouska, Česka, Slovenska, Slovinska, Polska, Maďarska, Bulharska a Rumunska, kteří se od roku 2001 pravidelně setkávají. Usilují o jednotné prosazování svých zájmů v bezpečnostních otázkách na půdě Evropské unie. Do Prahy přijel také náměstek chorvatského ministerstva a zástupce Evropské komise.