Terezínská tryzna proběhne na poničeném hřbitově, náhrobky se nestihnou opravit

Terezín - Správci terezínského památníku nestihnou do neděle opravit všechny poškozené náhrobky. Tradiční tryzna tak v neděli proběhne na poničeném hřbitově. Nejpozději do konce roku by na areál památníku měly dohlížet kamery. Ministerstvo kultury dá na vybudování systému skoro dva miliony korun.

První část destiček se na náhrobky v Terezíně vrátí v sobotu. Bronzové destičky nahradí odlitky z pryskyřice, které už by neměly lákat zloděje. Vedení památníku ale přiznává, že oprava všech náhrobků bude mnohem náročnější, než se předpokládalo. Do původního stavu se národní hřbitov vrátí nejdřív na konci letních prázdnin. Památník dostane nové destičky jako sponzorský dar, zaplatí jen materiál na jejich výrobu.

Památník už má zpracovaný i projekt na kamerový systém. Ministerstvo kultury na něj uvolní necelé dva miliony korun. Kamery nebudou hlídat jen národní hřbitov, ale i židovský hřbitov, památník u Ohře a krematorium Richard v Litoměřicích. Zatím ale není jasné, kdy začne systém fungovat. Do té doby bude areál památníku hlídat ochranka.

Zloději ukradli v dubnu z národního hřbitova přes 800 destiček se jmény obětí, které pak prodali do sběrny. Celkem způsobili škodu za více než dva miliony korun. Policie zatím obvinila jen jednoho muže, kterému hrozí až osmileté vězení. Případ kriminalisté stále vyšetřují, a nechtějí proto dávat další informace.