Sídliště Březinky v Jihlavě bude plně průjezdné v polovině roku

Jihlava - V polovině roku bude největší jihlavské sídliště Březinky plně zprůjezdněno propojením místních komunikací. Propojení mezi ulicí Březinova a nákupním centrem je už ve zkušebním provozu, stavebně náročnější druhá část mezi ulicemi Březinova a Na Kopci bude uvedena do zkušebního provozu koncem června. V obou částech se bude měřit hlučnost, stavby by mohly být zkolaudovány v září, uvedl primátor Jaroslav Vymazal.

Náklady na zprůjezdnění sídliště v obou částech nepřekročí 11 milionů korun. Zastupitelé už před časem schválili na propojení ulic 19 milionů korun, z výběrového řízení však vyšla částka podstatně nižší. Cena první části v délce přibližně 65 metrů je kolem 700 000 korun. Druhá část pod lesoparkem je delší, dosáhne přibližně 200 metrů. Kromě zemních prací je v tomto úseku potřeba přeložit inženýrské sítě. Náklady na druhou část tak dosáhnou 10 milionů korun.

Se záměrem zprůjezdnění sídliště nesouhlasila řada obyvatel, kteří bydlí v domech poblíž propojení, protestoval i architekt, který ho před lety navrhoval. Podle náměstka primátora Radka Vovsíka bylo sídliště projektováno před 50 lety, za tu dobu však vzrostl počet automobilů třicetkrát. „V desetitisícovém sídlišti se denně pohybuje 5000 automobilů, kvůli slepým ulicím někteří řidiči najedou při parkování až dvojnásobné vzdálenosti,“ uvedl.

Případná větší nehoda v Okružní ulici, která je v lokalitě dopravní tepnou, by navíc podle něj zcela ochromila dopravu na sídlišti.