Trest za nájemnou vraždu padne v červnu

Brno - Brněnský krajský soud odročil projednávání případu nájemné vraždy, které se měla dopustit Veronika Janků. Obžaloba ji viní z toho, že se na podzim roku 2006 domluvila přes kamarádku s dvěma Ukrajinci na tom, že zabijí jejího o třicet let staršího manžela. Janků se chtěla dostat k jeho majetku. Nájemným vrahům měla nabídnout sto tisíc korun. Muže nejprve opili, zbili a nakonec svrhli z mostu na frekventovanou čtyřproudou silnici ve Sportovní ulici, kde zahynul. Janků a jejím dvěma komplicům hrozí výjimečný trest, tedy až 25 let vězení. Verdikt by měl padnout 2. června, až soud vyslechne poslední svědky, kteří by měli případ více objasnit.

Kromě Janků stojí před soudem její známá Michaela Papučíková a její partner. Jeho komplic v době vyšetřování uprchl do zahraničí; pátrání po něm je zatím bezvýsledné.    

Trojice odmítla vypovídat. Janků přiznala vinu jen částečně. Usvědčují ji někdejší výpovědi Papučíkové, která podle policie zajistila vrahy.

Janků pracovala pod jménem Sabina jako společnice v jednom z brněnských pánských podniků. Seznámila se v něm s tanečnicí Papučíkovou alias Laurou. „Už ji (manžel) nebavil. Měla ho dost. Říkala, že by (po vraždě) zdědila byt. Z toho by pak měla peníze,“ uvedla po svém zadržení Papučíková.

Papučíková se o tom zmínila svému příteli Ihoru Kuzmenkovi z Ukrajiny,
který je třetím obžalovaným. Ten pak s Janků o celé věci jednal dále - prý ale s úmyslem ženu pouze připravit o její úspory poté, co jí slíbí
odstranění manžela. Podle policie si však ve skutečnosti přizval k vraždě
ještě svého krajana.

V den vraždy vyrazila údajně Janků s partnerem na sklenku alkoholu. Když jej opila, napadli podle policie oběť cizinci. Jeden z nich pak prý muže svrhl z mostu na silnici.

Nejprve byla smrt muže vyšetřována jako nešťastná náhoda. Pak ale specialisté z Útvaru odhalování organizovaného zločinu zjistili, že pád z mostu nebyl smrtelný a muž zahynul v důsledku zranění způsobeného neznámými útočníky.