Učitelé budou 9. června stávkovat

Praha - Učitelé budou 9. června stávkovat, rozhodly o tom školské odbory. Informaci zveřejnil server Idnes. Odboráři jsou od 6. května ve stávkové pohotovosti. Nelíbí se jim výše platů zaměstnanců ve školství, chtějí o nich ještě jednat s ministrem Ondřejem Liškou. Šéf resortu na začátku května oznámil, že platy v letošním roce posílí půlmiliardovou finanční injekcí. Další čtyři miliardy by měli dostat v příštím roce. Odbory považují ale letošní navýšení za nedostatečné, požadovaly tři miliardy.

Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že původně odboráři plánovali třídenní stávku. Potom, co jim vláda na letošní rok slíbila alespoň půl miliardy, ustoupili a uspořádají pouze jednodenní protest. „Vyzveme školy a školská zařízení, aby zrušily výuku,“ dodal. Ministerstvo ale trvá na tom, že stávka další peníze učitelům nepřinese.

Odboráři argumentují vysokou inflací, kvůli které pracovníkům škol platy
reálně klesají. Tvrdí, že ani čtyři miliardy, které jsou přislíbeny na
příští rok, nesplňují jejich požadavky.

Dobšík dnes také zopakoval, že pro odboráře je nepřijatelné zvyšování mezd pouze pro pedagogy. Zvýšení platů nepedagogického personálu na školách se ministrovi školství na vládě nepodařilo vyjednat.  

Školy zůstaly naposledy uzavřeny 4. prosince minulého roku, jednodenní
stávku vyhlásily odbory právě kvůli letošním prostředkům na platy, ale také na pomůcky. Předtím se konala výstražná jednodenní stávka 1. září 2003. V roce 1997 se uskutečnila řetězová stávka, která byla přerušena po měsíci. Odbory už také několikrát vyhlásily stávkovou pohotovost, která však ve stávku nevyústila.