Paroubek se chystá do Běloruska podpořit sociální demokraty

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se chystá koncem léta do Běloruska. Měsíc před tamními parlamentními volbami, které budou v září, chce podpořit běloruské sociální demokraty. Oznámil to dnes poté, co se v Praze setkal se zástupci opoziční Běloruské sociálnědemokratické strany a podepsal s nimi smlouvu o vzájemné spolupráci.

„Myslím, že jako představitel opozice tam mohu před volbami jet samozřejmě snáze, než kdybych byl českým premiérem,“ uvedl Paroubek. Předpokládá, že se v Bělorusku setká také s představiteli vlády. „Budu je žádat o to, aby projevili velkorysost, pokud jde o představitele běloruské sociální demokracie,“ řekl předseda ČSSD.

Paroubek připomněl, že šéf Běloruské sociálnědemokratické strany Aljaksandr Kozulin byl předloni na jaře odsouzen k pěti a půl letům vězení za organizování nepovolené demonstrace proti opětnému zvolení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka do funkce. Dvaapadesátiletý Lukašenkův protikandidát Kozulin, nejznámější běloruský politický vězeň, odmítl opustit vězení výměnou za emigraci ze své země. Lukašenkův režim je kvůli potírání svých odpůrců opakovaně terčem kritiky i sankcí ze strany euroatlantického společenství.

Paroubek dnes vyzval k podpoře běloruských sociálních demokratů i další členy Evropské socialistické strany, jejichž zástupci se sešli v Praze na konferenci ke 40. výročí tzv. pražského jara 1968. „Chceme podpořit naše sesterské strany na východě Evropy. Běloruská strana pracuje ve velmi obtížných podmínkách,“ uvedl Paroubek. Podpora by podle něj mohla mít formu školení, předávání zkušeností, „ale koneckonců i finanční pomoci“.