Praha vybuduje na Letné náhradní tramvajovou trať

Praha - Krizový pracovní tým pražského primátora rozhodl dnes o tom, že přes Letnou v Praze 7 povede náhradní tramvajová trať. Náklady na výstavbu kolejí, které spojí Hradčanskou, Letnou a Holešovice, se odhadují na zhruba sto milionů korun. Informoval o tom dnes magistrát.

„V zájmu města je i po dobu stavby zachovat na Letné kvalitní hromadnou dopravu,“ uvedl primátor Pavel Bém (ODS). Letnou denně projíždí zhruba 65.000 cestujících. „Tramvaj přes Letnou je druhou nejzatíženější tramvajovou tratí v Praze a stavba městského okruhu je plánována do roku 2011,“ dodal.

„Dočasná tramvajová trať vedená souběžně se staveništěm je drahým opatřením, jehož náklady odhadujeme v této chvíli na zhruba sto milionů korun,“ dodal Bém. Nyní se bude hledat optimální trasa, technici musí zohlednit i náklady a dopady na okolí.

Krizový tým přijal i další opatření. Policisté a strážníci budou zajišťovat preferenci městské hromadné dopravy a hlídat, jestli řidiči aut dodržují předpisy. Strahovský tunel bude místo automatické regulace řízen dopravním dispečinkem, což umožní trvalé otevření tunelu ve směru z Prahy 6 na Prahu 5 a regulaci v opačném směru. Navigační návěští na pražském okruhu budou řidiče informovat o dopravních zácpách, uzavírkách a omezeních. Na rizikových místech bude upřednostněna městská hromadná doprava.

Kolaps postihl Letnou v souvislosti s tramvajovou výlukou v ulici Milady Horákové v úterý. Ráno se ulice přeplnily automobily, náhradní autobusy nabíraly zpoždění. Stejné to bylo s tramvajemi v okolí. Tramvajová výluka mezi zastávkami Strossmayerovo náměstí a Hradčanská potrvá do 28. června.

Ve středu a čtvrtek se situace uklidnila. Větší provoz byl na komunikacích okolo Letné, například mezi Strahovským tunelem a Barrandovským mostem, v ulici Vrchlického, na Hořejším nábřeží a Jiráskově mostě. Řidiči tam hledají náhradní trasy.