Langer vyzval Čechy, aby si stěžovali na policejní šikanu v zahraničí

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer dnes vyzval občany cestující do Rakouska a Německa, aby v případě šikany ze strany cizí policie posílali podněty českým úřadům. Kdyby se prokázalo, že při plošných kontrolách Rakušané a Němci selektivně sledují Čechy, přistoupil by Langer k protiopatřením. Rakousko šikanu českých řidičů odmítá.

O stoupajícím počtu stížností na časté kontroly za hranicemi mluvil dnes Langer v Praze na pracovní snídani se svým rakouským protějškem Güntherem Platterem. Novinářům později řekl, že ministerstvo nezaznamenalo výrazný počet podnětů od Čechů cestujících po Rakousku. Naopak se sešly desítky podnětů od lidí, kteří překročili hranici do Německa. Nepřichází v úvahu, aby hraniční kontroly byly nyní skryté pod kontrolami ve vnitrozemí, shrnul výhrady Česka Langer.

Platter potvrdil, že Rakušané zesílili po rozšíření schengenského prostoru pátrání a kontrolní činnost v příhraničí, a to kvůli boji proti organizovanému zločinu. V Rakousku se podle něj zvedla v posledních měsících zejména majetková trestná činnost, ale kriminalita obecně klesla. Rakušané si přejí, aby zůstali jednou z nejbezpečnějších zemí Evropy, vysvětlil postoj rakouské policie.

Platter kritiku ze strany českých řidičů i politiků, podle níž jsou údajně Češi při kontrolách v blízkosti rakouských hranic často šikanováni, rozhodně odmítl už ve středu. Uvedl, že do vnitřních bezpečnostních opatření si Rakousko nenechá od Česka mluvit.

Policejní kontrola
Zdroj: ČT24