Evropská federace lékařů zaměstnanců podpořila české doktory

Praha - Evropští lékaři dnes podpořili protesty českých lékařů a dalších zdravotníků, kteří odmítají připravovanou reformu zdravotnictví. Zástupci federace, sdružující přes milion evropských lékařů, označili reformní plány české vlády za nevyzkoušený experiment, který odporuje evropským tradicím zajišťování zdravotní péče na solidárním principu. Ministr Tomáš Julínek kompetentnost odborářů k takovým soudům zpochybnil.

„Podporujeme zcela mobilizaci zdravotnického personálu, zejména ve středu, kdy bude manifestace odborů. Máme velké obavy z připravované privatizace a zhoršování zdravotnictví v Česku,“ řekl prezident federace Claude Wetzel z Francie. Usnesení jednomyslně schválili zástupci lékařských organizací z dvanácti evropských zemí.

„Jsou to odboráři, nevím, z jaké kompetence a s jakými informacemi posuzují náš zdravotní systém, zvlášť když jsou z cizí země. Pokud dostali mylné informace od českých odborářů, samozřejmě varují před něčím, co nehrozí,“ komentoval ministr zdravotnictví Julínek.

Federace především varuje před velkým rozsahem privatizace zdravotnictví, která ještě nebyla v tak velké míře v Evropě vyzkoušena. Také upozorňuje před prodejem pojišťoven i fakultních nemocnic. „Zdravotní péče je v Evropě považována za službu ve veřejném zájmu, jejíž poskytování nelze ponechat pouze tržním mechanismům,“ zdůraznil Wetzel.