Filip obhájil post předsedy KSČM

Hradec Králové - Vojtěch Filip obhájil post předsedy KSČM a v jejím čele tak bude stát další čtyři roky, rozhodli delegáti stranického sjezdu v Pardubicích. Vítězství podle očekávání dosáhl už v prvním kole. Hlasovalo pro něj 176 z 275 přítomných. Staronový předseda čekal sice větší podporu, krátce po volbě ale České televizi řekl, že i tak svůj mandát považuje za silný. Ve svém dopoledním projevu se Filip pustil do kritiky ostatních politických stran. Vojtěch Filip bude hostem Otázek Václava Moravce, které začínají tradičně ve 12:00 na ČT1 a ČT24.

KSČM bude konstruktivní a realistickou opoziční silou, chceme získat takové postavení v krajích, abychom se tam mohli podílet na rozhodování, nastínil plány komunistů do budoucna Filip.

Nejsilnější Filipův protikandidát, poslanec Stanislav Grospič, získal 70 hlasů, pro europoslance Miloslava Ransdorfa hlasovalo 22 delegátů a poslankyni Soňu Markovou podpořilo pět delegátů. Ransdorf kvůli nízké podpoře stáhl i svoji kandidaturu na místopředsedu strany.

Filip se dopoledne pustil do kritiky ostatních politických stran. ODS se podle něj rozhoduje bez ohledu na zájmy lidí. Lidovci se zpronevěřili svému programu a starají se více o církevní restituce než o rodinu. Zelené označil za „užitečné idioty pravice“ a nešetřil ani ČSSD.

Delegáti kritizovali současné vedení strany

Kritizovalo se ale i uvnitř strany. Vedení komunistů si od řady delegátů vyslechlo kritiku za to, jak stranu řídí. Vadí jim, že mají příliš mnoho funkcí a tím pádem málo času stranu kvalitně vést. Vnitrostranická kritika také směřovala na fakt, že komunisté mají málo nových členů.

Komunisté také hlasovali o nových stanovách. Návrh, aby nové místopředsedy strany nevolil ústřední výbor, ale přímo sjezd, neuspěl. Stejně tak neprošel návrh, že by přímo sjezd určoval, kolik místopředsedů bude strana mít.

Sjezdu, který pokračuje i v neděli, se neúčastní předsedové ostatních parlamentních stran, ani prezident; podle Filipa ale do Hradce dorazili zástupci mnoha zahraničních komunistických stran, například z Ruska, Běloruska, Francie a Brazílie.

KSČM je sice se 77.000 členy stále nejmasovější tuzemskou stranou, podle stranických dokumentů ale ztrácí každý den 16 členů.