Republiková rada zelených schválila kandidáty do Senátu, transformaci nemocnic odmítá

Pardubice - Republiková rada Strany zelených na víkendovém zasedání v Pardubicích schválila devatenáct kandidátů do podzimních senátních voleb. Je mezi nimi i několik známých jmen, například písničkář Pavel Dobeš nebo bývalý disident a poslanec za US-DEU, evangelický duchovní Svatopluk Karásek. Rada také projednávala reformu zdravotnictví - širší vedení strany chce, aby vláda zvolnila tempo při přípravě série návrhů zákonů, které se týkají transformace zdravotnictví. Odmítají také transformaci nemocnic na akciové společnosti.

„Z mého pohledu bude úspěchem, když se do Senátu dostaneme. Před dvěma lety se nám to nepodařilo, byť souboje v obvodech byly někdy velmi těsné,“ uvedl předseda strany Martin Bursík k senátním kandidátkám. „Nedokážu si představit, že bych kandidoval za jinou stranu,“ řekl ve svém kandidátském projevu Dobeš. Mezi kandidáty se objevily i další veřejně známé osobnosti, například bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, dřívější zástupkyně ombudsmana a bývalá disidentka Anna Šabatová nebo propagátor práv homosexuálů Jiří Hromada. Všichni jsou nestraníky.

V senátních volbách se bude na podzim nově obsazovat 27 křesel z 81. Zelení nyní mají v senátu nezávislého Jaromíra Štětinu, senátorem je i ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg, který byl rovněž zvolen jako nezávislý. 

Převod nemocnic na akciovky nepodpoříme, usnesla se rada

Republiková rada schválila usnesení, že zelení nepodpoří převod fakultních nemocnic na akciové společnosti, jak to zamýšlí ministerstvo zdravotnictví, ani jejich případnou privatizaci. Mají vlastní návrh - přetransformovat tyto nemocnice na neziskové organizace. „Je možné bavit se o tom, jakým způsobem systém zlepšovat, ale tato reforma zlepšení nepředstavuje,“ vyjádřil se místopředseda Republikové rady Matěj Stropnický. 

Někteří zelení nechtějí ani převod zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. O tom ale pardubické usnesení Republikové rady výslovně nehovoří. Zelení rovněž chtějí, aby se koalice shodla, že od příštího roku částečně zruší poplatky u lékaře, a to u dětí do 18 let a důchodců. Klíčové teď bude, jaký postoj zaujmou poslanci a ministři Strany zelených, jejichž názory bývají někdy odlišné než názory Republikové rady.

Koaliční skupina expertů k reformě zdravotnictví se podle předsedy zelených Bursíka sejde ve čtvrtek.