Mototour oživila Javorník na Jesenicku

Javorník - V Javorníku na Jesenicku si dali o víkendu dostaveníčko milovníci veteránů. Čekal je tu dvanáctý ročník soutěže Mototour. Nablýskaná historická vozidla a motocykly přitahovaly pohledy desítek lidí.

BSA 500 - anglický motocykl vyrobený v roce 1927 byl nejstarším kouskem v soutěži. Kdysi oblíbená značka se dnes už nevyrábí. V meziválečné době se do země přivezly asi 4 tisíce kusů tohoto spolehlivého a nenáročného stroje. Do dneška se dochovala asi třicítka. „Vášni k motorkám jsem propadl v klukovských letech. Toto je nejzajímavější kousek ze sbírky. Vyžaduje to dost práce, ale o to je to sladší na svezení,“ pyšní se vzácným motocyklem jeho majitel Libor Podaný. 

Manželé Černohousovi mají doma čtyři veterány. Nejstarším z nich je Mercedes Benz z roku 1929. Zahrál si i v několika filmech, například v Četnických humoreskách. „Vozidlo jsem získal před pětadvaceti lety, bylo dost zchátralé, takže se muselo celé zrestaurovat,“ říká Václav Černohous. „Já manželovu koníčku fandím manželovi a také celá rodina. Máme tři děti a všichni tomu fandíme,“ doplňuje ho jeho žena Libuše. 

Na veterány čekal 55 kilometrů dlouhý závod. Letos poprvé vedla trasa dokonce i přes Polsko. Pořadatelé pro ně připravili i šest úkolů. „Připravili jsme úkoly ze zdravovědy, obouvání matiček, přejezd desky. To se boduje a přidělují i trestné body, pak se stanoví celkové pořadí,“ popisuje soutěže pořadatel Jaroslav Stibor.

Mototour okořenil tradiční oslavy města. Doplnily je i lidový jarmark, spousta tance, zpěvu a soutěží.