V Litoměřicích cvičili čeští a němečtí záchranáři

Litoměřice - Největší protipovodňové cvičení v Česku, Albis 2008, se uskutečnilo v Litoměřicích. Kromě českých se ho účastnili i záchranáři z Německa. Nacvičovala se situace, kdy hladina Labe přesáhla osm a půl metru a musí se evakuovat obyvatelé ze zatopených míst, stavět hráze, provizorní mosty a ošetřovat raněné. Úspěšnost akce závisí na domluvě hasičů, armády i policie.

Rozvodněnému Labi čelí přes 400 záchranářů. Poprvé se cvičení účastní i Služba technické pomoci z Německa. „Je to první cvičení přes Evropskou unii, nejenom my, ale i německá strana zjišťujeme jakým způsobem budeme situace řešit,“ říká velitel cvičení Jaroslav Steska.

„Povodně se nedrží hranic, proto je důležité častěji společně cvičit, abychom pak věděli, na koho se s čím obrátit. Také je dobré vědět, jakou máte techniku. Třeba vaše čerpadla se zdají být lepší než naše,“ podotkl ředitel odboru Služby technické pomoci Völker Strotmann.

Riziko povodní na Labi je mezi českými toky nejvyšší, i proto se pro cvičení zvolilo právě tohle povodí. Podle ředitele závodu Povodí Labe Jiřího Zídky je právě na Litoměřicku síla toku největší.

Akce se účastní i pozorovatelé Evropské unie, kteří pak celé cvičení vyhodnotí. Největší úspěch sklidil zásah policejního vrtulníku, který zachraňoval tonoucí uprostřed řeky. Rozsáhlá cvičení hasiči plánují i do budoucna a to jak na českém, tak i německém břehu Labe.

Vydáno pod