Sjezd KSČM: Spolupráce s ČSSD je problematická

Hradec Králové - Druhým dnem dnes pokračoval sjezd KSČM, který si již včera zvolil vedení strany. Účastníci schválili výzvu delegátů sedmého sjezdu KSČM všem členům a sympatizantům ČSSD. Předseda KSČM Vojtěch Filip si ale přesto myslí, že spolu komunisté a socialisté na nejvyšší státní úrovni pracovat nebudou, řekl to v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Spolupráce s ČSSD je problematická 

Filip ve svém projevu k delegátům sjezdu poukazoval na platnost usnesení bohumínského sjezdu ČSSD, který spolupráci s komunisty sociální demokracii zapovídá. Místopředseda ČSSD Milan Urban dnes potvrdil, že vládní spolupráce obou stran je nadále bez výjimek vyloučená.

Komunisté ani podle sjezdového dokumentu Zaměření politiky a hlavní úkoly KSČM v období mezi VII. a VIII. sjezdem strany o spolupráci se socialisty neuvažují. Uvádějí v něm, že budou svůj program realizovat jako opoziční strana vůči pravicovým garniturám.

Komunisté poukazují na existenci bohumínského usnesení ČSSD i ve výzvě k ČSSD. Socialistům také vytýkají, že v řadě krajů či obcí jejich zastupitelé znemožnili využití levicové většiny vzešlé z voleb.

Přesto ale ve výzvě píší: „Jménem všech členů a sympatizantů KSČM vyzýváme členy a sympatizanty ČSSD, aby orientovali své vedoucí garnitury na konkrétní jednání mezi KSČM a ČSSD, které by dospělo k stanovení minimálního společného postupu otevřeného i jiným levicovým a demokratickým uskupením.“ Zároveň slibují, že budou „hájit jasnou distanci KSČM od negativních stránek bývalého režimu a usilovat o vznik humánní, demokratické a pluralitní společnosti, respektující lidská a občanská práva“.

Levicové strany mají podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika spolupracovat. Poukázal na programovou blízkost obou stran. „Jsme ke spolupráci nuceni, protože to společnost vyžaduje. V době, kdy probíhá antireforma, je přirozené, že strany na levé půlce politického spektra mají spolupracovat,“ uzavřel. Pro spolupráci se vyslovil i poslanec Václav Exner, který je považován za stoupence konzervativního proudu v komunistické straně.

Nejvíce připomínek k výzvě ČSSD měli mladí radikální komunisté. Jeden z nich neúspěšně prosazoval, aby byla doplněna o pasáž, v níž by sjezd konstatoval, že si o sociální demokracii nedělá iluze a že komunisté vědí, že je ČSSD oporou kapitalistického režimu.

Volba místopředsedů strany

Starovový předseda strany požadoval šestici nejbližších spolupracovníků a dostal nejenom počet, ale i lidi, které chtěl. Tři místopředsedové Dolejš, Bytřická a Čeněk už ve funkci byli, novně k nim byli zvoleni nováčci Žežulová, Mašlák a Luzar. „Samozřejmě, že si členové ÚV vybrali podle svého, ale jsem rád, že některá má doporučení vyslyšeli,“ poznamenal Filip.

Radikálnější křídlo uvnitř KSČM tak zůstává oslabeno. Někteří delegáti si dokonce myslí, že komunisty nebude na naší politické scéně moc vidět.