Srážku vlaků na Pardubicku nepřežil strojvedoucí

Moravany (Pardubicko) - Nákladní lokomotiva společnosti ČD Cargo dnes krátce před pátou hodinou ráno narazila v Moravanech na Pardubicku do osobního vlaku. Při nehodě zemřel strojvedoucí a šest cestujících utrpělo lehká zranění. Nehoda se stala na hlavním železničním tahu z Pardubic na Českou Třebovou, ale podle Českých drah nezpůsobí zpoždění vlaků.

Podle předběžných informací lokomotiva narazila do rozjíždějícího se osobního vlaku. Náraz byl velmi silný a zdemoloval zadní část osobního vagonu a kabinu lokomotivy. Strojvedoucí zahynul na místě a při nehodě se lehce zranilo i šest cestujících z osobního vlaku.

Podle prvotních informací strojvedoucí nákladní lokomotivy nezastavil, i když mu světelná signalizace zakazovala průjezd po první koleji. Drážní inspekce však později tuto informaci zpochybnila. „Nemůžeme vyloučit selhání zabezpečovacího zařízení jako takového,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Na místě zasahovalo několik vozidel záchranné služby a také hasiči.

Škodu zatím Drážní inspekce odhadla na 5 milionů korun. Provoz na trati z Pardubic do České Třebové nebyl přerušen, vlaky jezdily po sousedních kolejích.

Vydáno pod