Česko zasáhly prudké deště, během dne budou ustávat

Praha -  Česko zasáhly včera a v noci na dnešek extrémní srážky. Včera odpoledne nejvíce pršelo na Opavsku, kde spadlo až 50 milimetrů srážek. Během noci již déšť postupně slábl, do rána meteorologové zaznamenali na Moravě, ve Slezsku a také v jižních Čechách kolem deseti milimetrů srážek. Odpoledne deště zeslábnou, zítra ale mohou udeřit znovu.

Zatím platí první povodňový stupeň na řece Opavě v Karlovicích. Déšť by se měl vyskytovat ještě dopoledne na většině našeho území, odpoledne bude od západu ustávat, a to nejprve v Čechách, k večeru také na Moravě a ve Slezsku. Srážkové úhrny by dnes měly být v Čechách do osmi milimetrů, na Moravě a ve Slezsku do deseti milimetrů.

Hydrologové předpovídají, že v Orlických horách a rovněž na Českomoravské vrchovině budou ještě stoupat hladiny vodních toků na první či druhý povodňový stupeň, v oblasti Jeseníků ojediněle až na třetí stupeň povodňové aktivity. Výraznější vzestup předpokládají na dolní Odře a v povodí Opavy, Bělé a horní Moravy.

Další silné deště meteorologové očekávají v úterý odpoledne a v noci na středu na východě Čech a na severu Moravy a ve Slezsku bude v úterý silně pršet. Pro Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu vydal český hydrometeorologický úřad výstrahu.