Bývalý šéf pražské kriminálky Zdeněk Pichlík u soudu

Praha - Před Obvodním soudem pro Prahu 4 stane bývalý vysoce postavený důstojník pražské policie Zdeněk Pichlík. Podle žalobců měl od roku 2004 v několika trestních kauzách nezákonně ovlivnit vyšetřování či dokonce soudce, za což mu hrozí až deset let odnětí svobody. Kromě Pichlíka jsou kvůli trestným činům zasahování do nezávislosti soudu a zneužívání pravomoci veřejného činitele stíháni ještě další tři muži.

Zároveň se čtveřicí byli původně obviněni i někdejší Pichlíkův kolega Petr Šíma a advokát Josef Vostrejš - u obou ale státní zástupkyně postupně stíhání zastavila. Bývalý elitní důstojník pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem Šíma zemřel a u Vostrejše dospěla žalobkyně k závěru, že se žádného trestného činu nedopustil.

Bývalý policista čelí čtyřem obviněním 

Pichlík, kterému hrozí až deset let vězení, je stíhán za celkem čtyři skutky. První obvinění padlo v listopadu 2004. Podnikatel Miloš Jakubiček údajně Pichlíka se Šímou naváděl k tomu, aby ovlivnili trestní řízení v Jakubíčkově případu spjatém s lichvou tak, aby se vůbec nedostal k soudu. Loni v červnu byl Jakubíček pravomocně odsouzen k tříletému podmíněnému trestu vězení s pětiletou zkušební dobou. Pichlík nikdy nepopíral, že se s podnikatelem Jakubíčkem dvakrát viděl, žadné informace ale do kriminálního prostředí nevynášel. Už dříve se hájil tím, že kolegovi Šímovi pouze zjistil, v jaké fázi se vyšetřování případu nachází a tyto informace nebyly utajené.

Druhé obvinění se týká údajných zásahů Pichlíka a Šímy do vyšetřování případu podezřelé ženy. Údajně v rozporu s předpisy zjišťovali, zda policisté hodlají ženu obvinit.

U třetího skutku čelí vedle Pichlíka obvinění ještě zmocněnec jisté společnosti. Muž údajně po policistech chtěl, aby ovlivnili vyšetřování trestního oznámení, které jeho firma podala kvůli podezření z podvodu.

Podle čtvrtého obvinění Pichlík slíbil muži obžalovanému z podvodu, že mu prý přes advokáta Vostrejše zprostředkuje pomoc jednoho z členů odvolacího senátu pražského vrchního soudu. Zároveň s Pichlíkem čelí obvinění i tento obžalovaný.

Celou kauzu odhalil Jaroslav Dolejší, tehdejší ředitel odboru závažné hospodářské kriminality Vrchního státního zastupitelství. Pichlík a Šíma byli obviněni po půlročním odposlouchávání telefonů. Následné zatčení otřáslo pražskou policií i kvůli tomu, že ve stejné době se za podivných okolností zabil vysoký důstojník pražské policie Zdeněk Janíček. Okamžitě se začalo spekulovat o spojení mezi oběma případy, žádné souvislosti zatím ale nebyly potvrzeny.

Pichlík i Šíma po prvním obvinění dostali výpověď od policie a skončili ve vazbě, odkud byli propuštěni v únoru 2005. Od té doby byli stíháni na svobodě.

Jméno policisty Pichlíka poprvé zmínil ve své zprávě Jan Kubice

Pichlíkovo jméno se objevilo i v kontroverzní zprávě, kterou těsně před volbami v roce 2006 zveřejnil šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Policie podle zprávy našla v kanceláři podnikatele Tomáše Pitra mezi věcmi jeho zavražděného kolegy Františka Mrázka informace o Pichlíkovi. Jeho přítelkyně, advokátka Helena Rejholcová podle takzvané Kubiceho zprávy prý stála za údajnou vraždou jiného policejního důstojníka Zdeňka Janíčka. Po Pichlíkově zatčení se prý v domě Rejholcové konala schůzka lidí z podsvětí, kteří zde údajně sepsali seznam vysoce postavených policistů určených k popravě. Z klobouku bylo tehdy údajně vytaženo Janíčkovo jméno. Vyšetřovatelé a žalobci ale po opakovaném prověřování dospěli k závěru, že Janíček spáchal sebevraždu.

Novinář Jaroslav Kmenta se o Pichlíkovi zmiňuje ve své knize Kmotr Mrázek v souvislosti s úmrtím žalobkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Stanislavy Kozubkové. Podle Kmenty se tehdy zabývala činností lidí kolem Mrázka a skupinu včetně kontroverzního podnikatele navrhla umístit do vazby. K tomu ale nedošlo. Pichlík, který byl tehdy zástupcem ředitele pražského úřadu vyšetřování Janíčka, podle Kmenty označil její úmrtí za nešťastnou náhodu. Stejně se tehdy vyjádřil i Janíček.

Vydáno pod