Ostravský soud začal projednávat další kauzu uprchlého Krejčíře

Ostrava - Další kauzou, ve které figuruje uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, se dnes začal zabývat ostravský krajský soud. Podle obžaloby Krejčíř společně se svým obchodním partnerem získali v roce 1995 pro svou firmu Corado Trade z Českého Těšína na Karvinsku nezákonně od ostravské pobočky IPB dvacetimilionový úvěr a nesplatili jej. Firmu nakonec převedli na nastrčeného bílého koně. O peníze nakonec přišla společnost Slezan Frýdek-Místek, která za úvěr ručila. Advokáti obou obžalovaných odmítli jakékoli nezákonné jednání svých klientůve třináct let staré kauze.

Trestní řízení je proti Krejčířovi, který nyní pobývá v Jihoafrické republice, vedeno jako proti uprchlému. Jeho partner Miroslav Řehounek dnes k soudu sice přišel, ale odmítl vypovídat. Během přípravného řízení řekl, že se necítí vinen. Podle něj všechna jednání o úvěru a ručení s IPB a Slezanem vedl Krejčíř. „Nemohl jsem proto nikoho uvést v omyl,“ řekl.

Krejčíř ale jakékoli spojení s jednáním o úvěrech odmítá. „Došlo k tomu v době, kdy Radovan Krejčíř už dávno ve společnosti nebyl, tedy vůbec nechápe, proč by s ním tato věc měla být spojována,“ uvedl jeho obhájce Pavel Fryšák.

Proces soudce naplánoval na dva týdny. Takzvaného bílého koně Vítězslava Husára, na kterého Miroslav Řehounek převedl svůj obchodní podíl, soud už před časem poslal do vězení na šest let.

Ostravský bílý kůň

Kauza spadá do začátku podnikatelských aktivit Krejčíře. Podle obžaloby vyjednal u IPB úvěr na rozšíření podnikatelských aktivit na kapitálovém trhu. Peníze měli obžalovaní splatit do dubna 1996, zaplatili ale jen 2,7 milionu korun. V době, kdy už měl být úvěr splacený, navíc Krejčíř na Řehounka převedl svůj poloviční podíl ve společnosti Corado Trade. Ten o něco později celou společnost převedl na nastrčeného bílého koně.

IPB nakonec od společnosti Slezan Frýdek-Místek vyinkasovala více než 29 milionů korun. Obžaloba oba podnikatele viní z podvodu. Podle ní se obohatili tím, že jiného uvedli v omyl.

Za nezákonné machinace ve společnosti Corado Trade byl miliardář Krejčíř odsouzen už v roce 2006, kdy jej soud za 50milionový podvod poslal do vězení na 6,5 roku a udělil mu třímilionovou pokutu.

Graf k případu
Zdroj: ČT24/Krajský soud Ostrava
Vydáno pod