Vrah Hanuša se obnovy řízení nedočkal, soud jeho žádost zamítl

Plzeň - Občan bývalé Jugoslávie Fehim Hanuša, odsouzený za vraždu policisty na Plzeňsku k 25 letům vězení, se nového projednání svého případu nedočká. Krajský soud v Plzni dnes zamítl jeho žádost o obnovu řízení. Hanušovi nepomohl ani nový svědek, kterého si k jednání přizval. Podle soudu nevnesl na 13 let odsouzený vrah Ladislav Barčák do případu žádné podstatné skutečnosti, kvůli nimž by měla být kauza znovu otevřena.

Barčák dnes soudu řekl, že střelbu pozoroval od lesa, kam chodil kontrolovat mrtvolu, kterou tam předtím ukryl. Viděl, jak tam zastavilo černé auto, za ním policejní vůz a poté policista vystřelil dva varovné výstřely do země. „Víc už nevím, utíkal jsem pryč,“ dodal Barčák, který s Hanušou seděl ve valdické věznici.

Třiapadesátiletý Hanuša o obnovu řízení požádal už potřetí. Soud oba jeho návrhy zamítl. O tom, že by Barčák mohl svědčit v jeho prospěch, ví údajně Hanuša už od roku 2004. Kvůli údajně podjatým soudům tohoto svědka navrhl až nyní.

Fehima Hanušu a jeho syna odsoudil plzeňský soud v září 2000. Fehimovi uložil 18 let a osmadvacetiletému Fatmirovi 12 let vězení. Vrchní soud tresty zpřísnil na 25 a 14 let. Oba muži stříleli na policejní hlídku 13. června 1998 u Letkova na Plzeňsku. Při přestřelce zabili policistu, druhého zranili. Sami byli také zraněni.

Proces s Hanušovými se tehdy v Plzni konal za mimořádných bezpečnostních opatření. V tisku se tehdy objevily zprávy, že chce někdo zabít žalobkyni Věru Brázdovou. Z přípravy vraždy byl následně obviněn Hanuša. Stíhání však bylo odloženo. „Nikoliv proto, že skutek nespáchal, ale proto, že už by mu soud nemohl vyměřit vyšší trest než 25 let,“ vysvětlil tehdy soudce.

Hanuša byl poprvé vážně zraněn v roce 1995 při policejním zásahu v Chlustině na Berounsku. Policisté vtrhli na jeho pozemek, protože ho podezřívali z brutálního znásilnění mladé ženy. Muž si myslel, že jde o přepadení, proto na ně vytáhl legálně drženou zbraň. Při přestřelce ho zasáhlo 14 kulek. Státní zástupce později obvinění stáhl. Po ministerstvu vnitra žádal Hanuša omluvu a odškodnění. Spor se vleče již desátým rokem, letos 18. března pražský vrchní soud už počtvrté Hanušův požadavek zamítl.