Kvůli silnici zvažují v Ráječku protest

Ráječko (Blanensko) - Obyvatelé Ráječka na Blanensku jsou rozhořčeni tím, že silničáři stále nezačali budovat silnici z Ráječka do Rájce-Jestřebí. Zvažují, že když nebude přesný termín zahájení stavby znám v červnu, uspořádají protest, uvedl starosta Vít Rajtšlégr. Stavba asi kilometrového úseku silnice má odvést dopravu mimo zástavbu, zahájení se však opakovaně odkládá.

Podle starosty Ráječka místní důchodci spočítali, že středem obce každý den projede 20 000 aut. Místní proto frekventovanou silnici jen s obtížemi přecházejí. Za posledních několik měsíců zde auta na přechodech srazila tři děti.

Doprava v Ráječku citelně zhoustla v roce 2005, kdy před vesnicí skončila stavba nové silnice z Blanska. Silnice vedoucí mimo zástavbu měla kolem vesnice pokračovat dál, budování se však zastavilo kvůli nesouhlasu majitelů pozemků u Ráječka. Problémy se objevily také v sousedním Rájci-Jestřebí; tamní radnice si přála původně plánovanou trasu změnit.

Stavba měla být hotova v roce 2007, nyní mají obyvatelé v Ráječku slíbeno, že začne ve druhé polovině letošního roku. Náklady přesáhnou 100 milionů korun. V obci kvůli opakovanému odkládání zahájení stavby sílí hlasy, že by se mělo protestovat, a to například tím, že obyvatelé vsi silnici zatarasí. „Myslím si, že budeme čekat tak do půlky června,“ řekl starosta. Když prý do té doby nebude známé přesné datum zahájení stavby nebo se budování silnice odloží, místní zahájí protesty.

Vydáno pod