Vojenská policie bude v Brdech přísnější k turistům

Míšov (Plzeňsko) - Vojenská policie, která už tři týdny monitoruje kvůli hnutí Greenpeace okolí brdské kóty 718, bude přísnější k turistům a cyklistům, kteří do prostoru vjedou či vstoupí bez povolení. Každý víkend se totiž do prostoru vydává stále více lidí. Nerespektují přitom zákazy vstupu a z míst, kde je povolený víkendový turistický pohyb osob, přecházejí i do jiných částí vojenského újezdu, řekl dnes mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

„Když tu jsou protiprávně Greenpeace a nikdo je nevyhodí, můžeme sem i my, nejedeme podpořit Greenpeace, chceme se podívat do Brd,“ prohlásil jeden z turistů. Takový postoj však vojenská policie neschvaluje.

Turisté policistům nejčastěji tvrdí, že ztratili orientaci a dostali se až mimo povolené území. V zpřístupněných lokalitách jsou přitom cesty značené, naopak v nepovoleném území jsou například u cest značky zakazující vjezd cyklistům. „Tyto osoby jsme dosud vykazovali z vojenského újezdu, ale s ohledem na to, že se tyto případy množí skutečně ve velké míře, tak nám nezbývá, než i k cykloturistům a pěším turistům přistupovat striktně podle platných předpisů,“ konstatoval Čermák. Nechtěl přesně specifikovat, co to znamená.

Aktivisty čeká pokuta, někteří odešli

Například aktivisty hnutí Greenpeace, kteří dnes vstoupili do čtvrtého týdne svého pobytu v Brdech a rovněž se bez povolení zdržují na kótě, hlásí policie jako pachatele přestupku na příslušné městské úřady. Za každý zaznamenaný vstup do prostoru bez platného povolení hrozí podle Čermáka ve správním řízení pokuta až 3000 korun. Kontrolují je i několikrát denně. „Už nám začala chodit první předvolání na úřady k řešení přestupku,“ potvrdil dnes přímo na kótě ředitel české Greenpeace Jiří Tutter.

Aktivisté jsou nyní na kótě v menším počtu než v prvních dvou týdnech svého pobytu. V neděli večer bylo podle Tuttera na vršku asi 13 lidí, dnes ráno někteří odešli. Podle vojenské policie je tam osm lidí, z toho polovina dětí. Zatím nejmenší počet aktivistů policisté zastihli v tábořišti v sobotu dopoledne, kdy se jim na výzvu ozvala jen jedna žena. Vojenská policie ode dneška podle Čermáka také změní svoje nasazení. „Posílili jsme výkon v mobilních hlídkách na úkor hlídek stacionárních u závor,“ řekl. Nechtěl uvést, kolik vojenských policistů je kvůli aktivistům v prostoru nasazeno.

Vydáno pod