Just: Tlustý chce oslabit Topolánka

Praha – Vlastimil Tlustý se snaží svým odporem proti zákonu o církevních restitucích oslabit premiéra Mirka Topolánka. Uvedl to politolog Petr Just v pořadu Dobré ráno. Domnívá se rovněž, že Vlastimil Tlustý a další podobně smýšlející poslanci ODS budou zákon odmítat i nadále.

Just ovšem pochybuje o tvrzení Vlastimila Tlustého, že je zákon o vyrovnání s církvemi v rozporu s další legislativou, například restitučními zákony. „Divil bych se, že to nezachytila legislativní rada vlády, kterou zákon prošel a kde jsou renomovaní právníci,“ uvedl politolog.

Jedním z motivů, které vedou Vlastimila Tlustého, by mohla být hořkost, které se poddal, když nebyl ve druhé Topolánkově vládě jmenován ministrem. Tlustého rebelie by ovšem mohla vést až k pádu vlády, neboť ta nemá výraznou většinu a s diskutovaným zákonem má problém až pět jejích poslanců.

Protože čeká Občanskou demokratickou stranu volební kongres, domnívá se politolog Just, že se nebude opakovat situace z doby, kdy Tlustý nesouhlasil s reformou veřejných financí. Poslanec tak od své oponentury vůči vyrovnání s církvemi neustoupí.