Stehlíková má připravený zákon regulující prostituci

Praha - Ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková dnes představí návrh zákona, který by měl regulovat prostituci. Dosud taková norma chyběla, obce mohou podle loňského rozhodnutí Ústavního soudu vydávat pouze vyhlášky, kterými regulují chod na ulicích. Vyhlášky neumožňují vstup do nevěstinců nebo regulaci míst, kde takovéto objekty budou.

Úkolem Stehlíkové je prozkoumat postoj jednotlivých obcí k danému návrhu zákona. Podle ní více než 90% obcí tento návrh podporuje.

Vyhlášky přesto obcím výrazně pomohly, radnice mohly vytyčit prostor, kde se sexuální služby mohly a kde nesměly nabízet. „My máme ulice už téměř čisté, přesto je zákonná norma nutná,“ tvrdí starosta Dubí Petr Pípal (ODS). Velká města trápí především prostituce v kamenných nevěstincích, kterou regulovat v podstatě nelze: „Nemůžeme rozhodovat, kde ty domy budou a kde ne, takže např. kolem Václavského náměstí jich je na tři desítky,“ vysvětluje náměstek primátora Prahy a také spoluautor návrhu zákona Rudolf Blažek (ODS).

Zákon bude definovat, co je prostituce, podmínky provozování prostituce, jako minimální věk, zdravotní způsobilost atd. Dále dá mnohem větší práva obcím k regulaci této činnosti jak na ulicích, tak i z hlediska tzv. veřejných domů. „Jakékoli dosavadní kontroly se míjí účinkem, už jen proto, že zde není žádná definice prostituce,“ konstatuje náměstek Blažek. Od prostituek se navíc v podstatě nedají vymáhat žádné sankce, protože nemají žádný doložený příjem. Pokuty jsou tak zcela bezúčelné, shodují se starostové. 

Bude-li zákon bez problémů projednán a přijat, mohl by platit nejdříve od 1. ledna 2011.

Vydáno pod