Odvolací soud potvrdil lékaři tříletý trest za podvody a ohrožování zdraví

Brno - Onkolog Václav Jordán stráví tři roky a čtyři měsíce ve vězení. Rozhodl o tom dnes v odvolacím řízení brněnský krajský soud. Potvrdil tak trest, který loni lékaři udělil brněnský městský soud za to, že připravil zdravotní pojišťovny o léčiva v hodnotě přibližně tří milionů korun a nezodpovědně si počínal při léčbě svých pacientů. Jordán byl potrestán za podvod a pokus o ublížení na zdraví. Hrozilo mu až osm let vězení.

Jordán se podle soudu dopustil trestné činnosti v letech 2001 až 2002, kdy pracoval na onkologickém oddělení Sdružení zdravotnických zařízení v brněnské Zahradníkově ulici. Jako onkolog delší čas předepisoval na rodná čísla svých 30 pacientů drahé léky - cytostatika, které v lékárnách vybíral. Mnozí pacienti, jimž měla být léčiva určena, je ale nedostali. Když se rozjelo policejní vyšetřování, odhodil léky v lesích na Žďársku a Svitavsku.

Později se ukázalo, že při léčbě pacientů buď Jordán léky neposkytoval lidem, kteří je potřebovali, anebo je podával pacientům, jejichž zdraví mohly ohrozit. Za zavrženíhodné označil soud to, že Jordán neváhal do dokumentace pacientů psát smyšlené údaje o rakovinovém bujení a metastázách.