Za brutální vraždu kolegyně půjde muž do vězení téměř na 15 let

Praha - Petr Hanuš půjde za brutální vraždu své bývalé kolegyně Michaely Maličké s konečnou platností do vězení na 14 let a osm měsíců. Rozhodl o tom dnes odvolací pražský vrchní soud. Zmírnil tak dubnový verdikt Městského soudu v Praze, který mu vyměřil patnáctiletý trest. Proti rozsudku se tehdy kromě Hanuše odvolal také státní zástupce, který pro muže požadoval výjimečný dvacetiletý trest. Ještě před zločinem ale Hanuš po své oběti dva roky systematicky slídil, vyhrožoval jí a všemožně ji obtěžoval. Ministerstvo spravedlnosti teď sepsalo paragraf, který takové jednání (stalking) vidí jako trestné. V nejbližší době o něm rozhodnou poslanci.

Hanuš zabil svou bývalou spolupracovnici v noci z 16. na 17. července v pražských Malešicích. Ubil ji větví podobnou baseballové pálce. Tělo třiadvacetileté ženy našla před vchodem do domu v Limuzské ulici v Praze 10 její matka, když jí šla naproti. Hanuš se další den sám přihlásil na policii a k činu se přiznal.

Nebezpečné pronásledování, takzvaný stalking, by se mohlo v Česku v budoucnu stát samostatným trestným činem. Trestné je v několika zemích EU, potýkají se s ním například oběti domácího násilí po rozchodu s násilnickým partnerem či partnerkou.

Rodina Michaely Maličké teď prostřednictvím jejího právního zástupce usiluje o to, aby se stalking stal trestným činem, o stejnou věc se snaží několik let i Bílý kruh bezpečí a v poslední době i ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Hanuš, vlastním jménem Drápal, začal pracovat v roce 2005 na pražském letišti. Mladá žena mu chtěla pomoci, aby zapadl do kolektivu, a pozvala ho na výlet s kolegy. Od té doby ji muž začal pronásledovat. Neustal ani poté, co byl odsouzen ke 200 hodinám veřejných prací. Trest nevykonal, a proto měl jít na 125 dní do vězení. Bývalou kolegyni ale zabil dřív, než do něj nastoupil.