V onkologickém ústavu v Brně zahájili výrobu radiofarmaka

Brno  - V brněnském Masarykově onkologickém ústavu se ode dneška vyrábějí radiofarmaka, tedy látky používané při vyšetřování pacientů, kteří onemocněli rakovinou. Dosud je nemocnice dovážela z Prahy, což však u látek podléhajících rozpadu bylo nevýhodné. Kvůli výrobě radiofarmak nemocnice postavila za 300 milionů korun pavilon nukleární medicíny. Kromě výroby se v něm nová radiofarmaka budou také vyvíjet, zčásti ve spolupráci s odborníky prestižní americké kliniky Mayo, uvedl Jan Adam z onkologického ústavu.

Spolupráce bude podle Adama výhodná pro obě strany. „I Mayo Clinic má omezené kapacity, takže nemohou dělat všechny výzkumy, které by chtěli. Pokud mají spolupracující pracoviště, můžeme část jejich práce převzít my a dělat tyto studie koordinovaně,“ řekl Adam. Z výsledků výzkumu pak mohou profitovat obě strany.

Rakovinná buňka se musí rozsvítit

Výrobu radiofarmak mají v Brně na starosti odborníci Ústavu jaderného výzkumu. Podle Patrika Špátzala z ústavu nyní budou pracovat na nové látce, která by lékařům umožnila daleko kvalitněji vyšetřovat pacienty s podezřením na rakovinu krku. Předtím, než se přípravek bude moci rutinně používat, však musejí následovat testy a registrace u státních úřadů. Kdyby šlo vše rychle, může se nový přípravek používat do tří let, řekl Špátzal.

Radiofarmaka se používají při vyšetřování pozitronovou emisní tomografií. Lékař pacientovi vpíchne do žíly látku, která nádor takzvaně rozsvítí. Vyšetření se pak provádí speciální kamerou.

Brněnské centrum pro výrobu radiofarmak je druhé svého druhu v ČR po pražské Nemocnici Na Homolce. Homolka bude nyní, po zahájení výroby v Brně, fungovat jako centrum výroby pro Čechy, Brno pak pro Moravu. Podle odborníků z Ústavu jaderného výzkumu se také vyřeší problém s nutnými přestávkami na údržbu zařízení.