Potravinářská inspekce varuje před plesnivými biofazolemi z Číny

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej celkem deseti tun biofazolí z Číny, které na českém trhu distribuuje firma PRO-BIO. V posledních dnech inspekce zjistila dva případy, kdy balení biofazolí obsahovala plesnivá zrna - část balení inspekce zadržela, zbytek mohl být rozprodán v obchodech v Česku a na Slovensku.

V obou případech šlo o fazole z velkých zásilek, které v Česku balila obchodní společnost PRO-BIO. V prvním případě bylo do ČR dovezeno 3000 kilogramů barevných fazolí Adzuki, na trh se v době zjištění závady dostalo již 750 kilogramů fazolí. Půlkilogramová balení s názvy Adzuki barevná fazole BIOLINIE, s datem minimální trvanlivosti do 26. a 31. března 2009, a Adzuki barevná fazole BIOHARMONIE, s datem minimální trvanlivosti do 26. března a 10. dubna 2009, byly distribuovány převážně do drobných maloobchodů.

„V druhém případě se jednalo o fazole červená ledvina, kterých bylo dovezeno celkem sedm tun. Přibližně 80 procent zásilky však bylo inspekcí zadrženo ještě ve skladě společnosti PRO-BIO. Zbytek byl již zabalen do spotřebitelských balení a distribuován do obchodní sítě,“ řekla Šmídtová. Jde o půlkilogramová balení s označením Fazole červená ledvina BIOHARMONIE s datem minimální trvanlivosti do 26. března 2009 a Fazole červená ledvina BIOLINIE s datem minimální trvanlivosti do 26. března a 8. a 22. dubna 2009.