ÚS rozhodne o poplatcích ve zdravotnictví 28. května

Brno - Ústavní soud rozhodne o poplatcích u lékaře a o celé zdravotnické reformě 28. května. Na konkrétním termínu se dohodlo plénum na uzavřeném jednání. Reforma veřejných financí začala platit 1. ledna a její zdravotnická část je poslední, o které soud ještě nerozhodl.

Kvůli poplatkům soud už vyslýchal premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, po výslechu jednání odročil na neurčito.

Reforma veřejných financí vstoupila v platnost letos 1. ledna. Poslanci ČSSD ji napadli loni v říjnu. Navrhovali zrušení celé reformy, popřípadě jejích částí. Další návrhy přidali poslanci KSČM a skupina senátorů. Soud rozdělil projednávání návrhů na tři tematické části. Udělal to poprvé ve své historii.

O první, spíše obecné části s řadou daňových změn soud rozhodoval koncem ledna a ponechal ji v platnosti. V dubnu soud projednával sociální část reformy a zrušil ustanovení, podle něhož lidé za první tři dny pracovní neschopnosti nedostávají nemocenskou. Zákon prý poškozoval ústavní práva zaměstnanců.

Kritici reforem upozorňují na článek listiny, podle kterého „občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon“. Podle vlády jsou reformy v souladu s ústavou a prospěly jak pacientům, tak hospodářství.