Problém dopravy ve Velemíně má vyřešit napojení lomu na dálnici

Velemín (Litoměřicko) - Vybudování obslužné trasy a křižovatky z kamenolomu Dobrovičky přímo na dálnici D8 by mělo výrazně pomoci obcím, které trápí kamionová doprava. Přes jinak klidné vesnice Hrušková a Bílý Újezd teď jezdí každý den nákladní auta naplněné štěrkem. Podle ministerstva dopravy by se objížďka měla začít stavět ještě letos v létě.

Výstavba obslužné komunikace z kamenolomu s vyústěním na dálnici D8 je jediným možným řešením, které nepřinese zátěž pro místní obce, řekl dnes na setkání se starostou Velemína ministr dopravy Aleš Řebíček.

Silnice bude sloužit do doby provozu kamenolomu. Sjezdy na 56. kilometru dálnice byly už v plánu stavby, nyní se jen projekčně upravily. Většina ze zhruba jeden kilometr dlouhé komunikace z kamenolomu již existuje, letos se jen upraví a napojí na stavbu dálnice. Cena výstavby zatím není známa, vše se bude hradit z rezerv pro výstavbu dálnice D8.

Kvůli problémům s dopravou v dotčených obcích hrozili tamní občané v minulosti blokádou. Podle velemínského starosty Jiřího Skalického nebudou lidé protestovat, pokud mají na obzoru řešení problému. „Účelovou komunikaci jsme navrhovali již dříve, ale měli jsme v plánu ji svést na silnici číslo 30 podél Labe mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem,“ řekl.

Podmínkou výstavby účelové komunikace a jejího napojení na D8 je vybudování betonárny pro zásobování stavby dálnice v objektu kamenolomu. Stavba nové betonárny nyní čeká jen na schválení územního plánu velemínským zastupitelstvem, což by podle Skalického mělo být do měsíce. Obec odmítala dříve územní plán změnit, dokud nebude problém místní dopravy vyřešen.

Zvýšený provoz nákladních automobilů, zejména na silnici E55, budou muset lidé ve Velemíně trpět až do dokončení výstavby dálnice. „Byl bych rád, kdyby byla dálnice dostavena v pololetí nebo nejpozději ve třetím čtvrtletí roku 2010,“ uvedl Řebíček.

Věří, že dokončení dálnice neohrozí dílčí problémy. Pražský soud na začátku května přiznal odkladný účinek žalobě Dětí Země proti vydání stavebního povolení pro stavbu tunelu Prackovice na Litoměřicku na dálnici D8. Podle Řebíčka se stavba tunelu dočasně zastaví. „Rozhodnutí soudu má odkladný účinek, my ho respektujeme, takže ve stavbě tunelu se nebude pokračovat,“ řekl. Podle něj se ale ministerstvo proti rozhodnutí soudu odvolá.

„Průzkumná štola je hotová, proto musíme tunel zabezpečit, aby neutrpěli újmu lidé ani zvířata. Myslím, že rozhodnutí soudu bylo chybné, proto budeme právně i nadále bojovat, aby se stavba rozběhla co nejdříve,“ uvedl ministr. Podotkl, že pracovat se zatím bude na jiných částech dálnice.

Poslední nedostavěný úsek dálnice D8 buduje od loňského listopadu konsorcium firem pod vedením společnosti Stavby silnic a železnic. Úsek je dlouhý 16,4 kilometru, na trase budou vybudovány tři mimoúrovňové křižovatky, dva tunely a 29 mostů. Má stát asi 11,7 miliardy korun.

Vydáno pod