Aktivisté drží už týden hladovku kvůli radaru

Praha - Aktivisté Jan Tamáš a Jan Bednář z Humanistického hnutí drží od minulého úterý v centru Prahy protestní hladovku. Chtějí tak upozornit na to, že vláda vyjednává o umístění americké radarové základy v Česku proti vůli většiny lidí.

Pohublí, vyčerpaní, ale odhodlaní vydržet. Jan Tamáš a Jan Bednář už osm dní nejedli a pijí pouze tekutiny. Protestem chtějí docílit toho, aby vláda začala naslouchat většině společnosti, která s umístěním amerického radaru v Brdech nesouhlasí. „Myslím, že tu chybí otevřená demokratická diskuse mezi odpůrci radarové základny a těmi, kdo ji prosazují, tedy vládou," tvrdí Tamáš.

Oba protestující jsou pod lékařským dohledem. Bednář zhubl za týden o sedm kilogramů, Tamáš o kilo a půl. „V této chvíli vážím asi 55 kilo, takže se necítím úplně fit. Většinou sedím, piji hodně tekutin a celkově cítím únavu," říká Tamáš.

Aktivisté provizorně bydlí v centrále hnutí odpůrců radaru v centru Prahy. Dnes je přišel navštívit i režisér Zdeněk Troška. „To, co tady dělají ti dva mladí muži je signál dostatečně silný, aby na to páni nahoře ve vládě zareagovali," myslí si Troška.

Tamáš s Bednářem ukončí hladovku, pokud vláda přeruší jednání o radaru, vypíše referendum nebo začne s veřejností mluvit. Aktivisté se již dopisem s žádostí o otevření debaty o radaru obrátili na premiéra Mirka Topolánka, ministra zahraničí Schwarzenberga a amerického velvyslance v Česku Richarda Grabera.

„Ministr dopis četl. Nemá problém se s aktivisty v dohledné době, s ohledem na nabitý program, sejít. Před emotivní hladovkou ale dává přednost racionálním argumentům," vysvětluje mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Návrh KSČM na vypsání referenda vláda minulý týden smetla ze stolu. Smlouvy o radaru by s americkou stranou ráda podepsala začátkem léta. Schválit je ale bude muset ještě Parlament, v němž příznivci radaru nemají zajištěnou většinu.

Vydáno pod