Australský soud svěřil Terezku Vichnarovou do péče matky

Sydney - Australský soud dnes rozhodl, že šestiletá Terezka Charlie Vichnarová, kterou její novozélandský otec o Velikonocích unesl do Austrálie, bude svěřena do péče matky. V telefonickém rozhovoru to sdělil Pavel Pitel z českého konzulátu v Sydney. Otci podle ředitelky Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenky Pavlové za únos nehrozí v Austrálii žádný trest.

„Soud rozhodl ve prospěch matky, to znamená, že matka se i s dcerou vrací do České republiky v krátké době,“ řekl Pitel.

Osmatřicetiletý Rodney William Cowie dceru Charlie Terezu do Austrálie letecky dopravil bez souhlasu matky. S dítětem odcestoval, ačkoliv neměl jeho pas. Holčičce se údajně v Austrálii stýskalo, dokonce si prý postěžovala, že by „chtěla umřít“.

Matka dívky, Nicol Vichnarová ze Žákavy na Plzeňsku, odletěla do Austrálie 7. dubna, kde se s dcerou setkala po několika týdnech až u soudu. Soud 17. dubna rozhodl, že až do konečného verdiktu, naplánovaného na dnešek, bude dívka dočasně svěřena do péče matky. Soud dnes svůj předchozí verdikt potvrdil.

V sobotu 22. března si otec dívku vyzvedl v Žákavě na jižním Plzeňsku, ve smluvenou dobu však dívku nevrátil. Nevrátil ani auto, které si půjčil od bývalého švagra. Německá policie auto na základě žádosti českých kolegů později našla u vlakového nádraží v Norimberku. Únos byl zřejmě plánovaný, protože v době, kdy teprve matka vypovídala na policii a oznamovala únos, seděla už Terezka s Cowiem v letadle směřujícím do Austrálie.

Čeští policisté začali Novozélanďana žijícího v Austrálii stíhat kvůli poškozování cizích práv, za což mu může hrozit až dvouleté vězení nebo peněžitý trest.

V Česku se podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila řeší každý rok několik případů únosů dítěte jedním z rodičů. Nejkomplikovanější případy prý vznikají, když potomka převezou do států Jižní Ameriky nebo do arabských zemí. Česká vláda loni v prosinci schválila návrh novely občanského soudního řádu zpracovaný ministerstvem spravedlnosti, který má zvýšit ochranu dětí.