Odboráři protestovali před úřadem vlády, ministři ale nebyli doma

Praha - Více než tisíc odborářů se sešlo před úřadem vlády na první z plánovaných protestních akcí v rámci "měsíce nepokojů". Ministry ale protestující nezastihli, vláda své pravidelné zasedání výjimečně přesunula ze Strakovy akademie do Teplic. Odpoledne se ze schůze kabinetu předčasně vrátil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a jednal s nespokojenými studenty lékařských fakult a akademickou obcí. Zatímco dnes se jedná "jen" o protest, na konec června zdravotníci naplánovali celodenní stávku.

„Že tedy vláda není, to je její chyba. Přece každá vláda by měla naslouchat svým občanům,“ řekl k nepřítomnosti členů kabinetu předseda ČMKOS Milan Štěch. Do ministerských oken mávali zdravotníci transparenty s nápisy „Stop privatizaci pojišťoven a nemocnic“ a „Nekšeftujte s naším zdravím“.

Podpořit je přišli i členové jiných organizací, které nejsou součástí odborové konfederace, například zástupci Svazu pacientů ČR nebo Národní rady zdravotně postižených. Prezident České lékařské komory Milan Kubek označil při svém projevu některé vládní změny za experiment. Přišel jsem proto, že mi nemůže být lhostejná snižující se kvalita lékařské péče, řekl.

Nekšeftujte s naším zdravím

Zdravotničtí odboráři chtěli dnešním protestem upozornit veřejnost na to, co je trápí a zároveň přesvědčit vládu, aby některé reformní kroky, zejména chystanou transformaci nemocnic, znovu přehodnotila. Jejich cíl byl tak shodný se záměrem celé odborové konfederace, jejíž členové se všichni chystají 24. června připojit na hodinu ke stávce zdravotníků.

„Je to upozornění vládě, aby dělala politiku, která je přijatelnější pro veřejnost, ne přínosná jen pro úzké skupiny,“ uvedl včera předseda konfederace Milan Štěch s tím, že reformy vedou k bohatnutí bohatých a chudnutí chudých.

Ministerstvo přesvědčovalo „neprogresivní“ mediky

Lékaři i ostatní pracovníci ve zdravotnictví se bojí nezvratných kroků, které reforma přinese. Kvůli obavám z převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti s minoritním podílem univerzit včera uspořádali studenti lékařských a farmaceutických fakult protest na pražském Albertově. Domnívají se, že transformace povede k ohrožení výuky lékařů i kvality péče.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ale několikrát zopakoval, že připravované zákony naopak postavení pacientů mají zlepšit a že snahou reforem je proměnit české zdravotnictví v progresivní a evropské. „Myslím si, že studenti mají reprezentovat progres, nikoli boj proti progresu,“ uvedl ke včerejšímu protestu studentů.

Dialog s nimi ale rozhodně nezavrhuje, odpoledne se sešel s akademickou obcí a s mediky, aby se je pokusil přesvědčit o prospěšnosti reformy pro univerzitní nemocnice. Jednání trvalo přes tři hodiny, účastnilo se ho přes 200 akademiků, politiků a studentů. Julínek slíbil, že bude s nimi bude jednat i dále, řekl také, že změny v připomínkovém řízení jsou podle něj možné. Zopakoval ale, že přechod na akciovky nemocnic je nezbytným krokem, stejně jako celá reforma zdravotnictví.

Před prázdninami odbory vládě trochu zatopí

V „měsíci nepokojů“ chtějí odbory před úřadem vlády veřejně probrat reformu penzí, dopady vládních novinek ve zdravotnictví i situaci ve školství. Dnes se zaměřily proti Julínkovým plánům, druhá demonstrace 28. května bude vyjádřením nesouhlasu s penzijní reformou, především zvyšováním věku odchodu do důchodu pro některé profese.

Na 2. června je pak naplánovaná třetí protestní akce proti dopadům vládních změn, které podle odborářů vedly k vysoké inflaci a růstu cen. 9. června budou stávkovat učitelé za více financí do školství a na 24. května pak stávku ohlásili zdravotníci, k nimž se na hodinu připojí všichni odboráři.