Vláda schválila uznání nezávislosti Kosova

Praha - Vláda na svém výjezdním zasedání v Teplicích rozhodla o uznání nezávislosti Kosova. Česko s ním naváže diplomatické styky. Česká republika zároveň přemění Styčnou kancelář při UNMIK v Prištině na velvyslanectví ČR v Republice Kosovo. Bývalá srbská provincie vyhlásila jednostranně nezávislost 17. února letošního roku.

„Politika ČR vychází z přesvědčení, že uznání nezávislosti Kosova posílí celkovou stabilitu v oblasti, umožní realistické východisko z neudržitelného provizoria a nasměruje úsilí zemí regionu západního Balkánu k výzvám souvisejícím s budoucím členstvím v evropských a euroatlantických institucích,“ uvedlo na svých internetových stránkách ministerstvo zahraničí.

Česká republika uznání Kosova a navázání diplomatických styků provede formou odpovědi ministra zahraničních věcí na dopis prezidenta a předsedy vlády Kosova. Uznáním Kosova a navázáním diplomatických styků Česko potvrdí svoji aktivní politiku v regionu západního Balkánu, úsilí o jeho dlouhodobou stabilizaci a demokratický rozvoj.

Nezávislost vyhlásilo Kosovo 17. února. V České republice tento krok vyvolal rozporuplné reakce a rozdělil politickou scénu v názoru, zda má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat. Proti jsou opoziční komunisté i sociální demokraté, výhrady měli také lidovci a někteří ministři za ODS a prezident Václav Klaus.

Komunisté dokonce kvůli tomu předložili návrh zákona, kterým by republika řekla, že zatím neuznává nezávislost Prištiny. Současně by Česko touto normou uvedlo, že jednostranné vyhlášení nezávislosti považuje za porušení mezinárodního práva. Dnes iniciativu KSČM dostala na stůl vláda a odmítla ji, definitivně o ní rozhodne parlament.

Kosovo uznaly přes tři desítky zemí včetně Spojených států. Proti se staví například Rusko. Ani v EU nepanuje jednota. Odtržení Kosova posvětily všechny velké státy unie kromě Španělska. Proti je také Slovensko či Řecko.

Vydáno pod